• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

De elf basisprincipes van het Okinawa-programma

De elf basisprincipes van het Okinawa-programmaDe mensen op het Japanse eiland Okinawa leven langer en blijven ook langer gezond. Wat is het geheim van het record lang leven van deze eilandbewoners? En wat moeten we doen om het Okinawa-programma - stapje voor stapje - in ons leven te integreren?

Het Okinawa-programma


1. Minder eten (ongeveer 300 calorieën minder) en een meer gevarieerde voeding (206 verschillende producten zijn vermeld), met plezier en stijl te verorberen.
2. Een uitgesproken voorkeur voor producten van plantaardige oorsprong (ongeveer 78% van de voeding).
3. Soja en van soja afgeleide eten (opname van fyto-oestrogenen).
4. Een groot deel van het brood en andere granen vervangen door rijst (bevat geen gluten).
5. In het onderdeel dierlijke producten (22% van de voeding) vooral kiezen voor vis, en vlees en melkproducten beperken.
6. De opname van antioxidanten aanzienlijk vergroten (thee, groenten, fruit, soja, kruiden…), net als de opname van omega 3 (koolzaadolie, vis…) en van magnesium (soja en vooral tofu, wortelen, sesamzaadjes, groene groenten, zoete aardappelen…). Deze drie types van voedingsmiddelen zijn de belangrijkste remedies tegen veroudering, ontstekingen en het gros van de ziekten.
7. Op elke leeftijd regelmatig bewegen, in allerlei vormen.
8. Veel gebruik maken van technieken zoals stressbeheersing, relaxatie, meditatie, enz.
9. Elke dag de onschatbare waarde van het universum koesteren, net als alle materiële en culturele rijkdommen van het leven. Een diep besef ontwikkelen van de ruimere band met de natuur en de voorouders die uzelf overstijgt, het gevoel ergens thuis te horen en deel uit te maken van een groter geheel. De zin en het plezier van het ' zijn ' cultiveren.
10. Positief leren denken. Flexibel en ruim denken. Relativeren. Zelfstandigheid, gezondheid en goede leefgewoonten cultiveren, maar ook tijd maken voor vriendschap en vrijetijdsactiviteiten. Proberen om altijd opgewekt, gelukkig en actief te zijn.
11. Het contact met bejaarden en familie koesteren.

Artikel gepubliceerd door op 29/06/2009

Bronnen: Dr. Jean-Paul Curtay, "Okinawa, un programme global pour mieux vivre", uitgeverij Anne Carrière.

Vindt u het artikel interessant?