• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Tips (0)

De eerste rimpels: de expressierimpels

De eerste rimpels: de expressierimpels

De eerste rimpel?
Hij verschijnt meestal naast het oog of op het voorhoofd. Het is een expressierimpel en voorr heel wat vrouwen is die eerste rimpel een zeer belangrijk ogenblik in hun leven. Een ogenblik dat men een tijdje kan uitstellen om ervoor te zorgen dat het gelaat gaaf blijft, maar men kan er ook voor kiezen om dat ogenblik op een positieve manier te beleven!

Wat zijn expressierimpels?

Rimpels zijn plooien die in de huid gevormd worden. Ze zijn te wijten aan een verzwakking van de lederhuid, de diepste laag van de huid, die de opperhuid, de zichtbare laag, niet meer perfect ondersteunt. De huid biedt bijgevolg minder goed weerstand aan vervormingen en draagt er na een tijdje de sporen van: de expressierimpels, ook uitdrukkingsrimpels genoemd.

Zij ontstaan door bewegingen van ons gezicht. Wanneer wij glimlachen, de ogen wijd opensperren of de wenkbrauwen fronsen, vertoont onze huid plooien of rimpels. Wanneer wij duizenden en duizenden keren dezelfde beweging maken, beginnen onze huidvezels te verzwakken. De huid verliest dan haar vermogen om opnieuw glad te worden wanneer een einde komt aan die beweging.

Uitverkoren plekjes

De plaatsen waar op het gezicht de eerste rimpels verschijnen, verschillen van persoon tot persoon. Men kan eigenlijk zeggen dat de rimpels"op maat" gemaakt worden naargelang de gezichtsuitdrukkingen van ieder van ons... Uiteraard worden toch een aantal plaatsen meer getroffen dan andere:

 • De kraaienpootjes: zij beginnen in de hoek van de ogen. Dit zijn de glimlachrimpels.
 • De leeuwenrimpel: tussen de wenkbrauwen, in de vorm van een V. Deze rimpelontstaat wanneer men de wenkbrauwen fronst en geeft bovendien een strenge indruk.
 • De voorhoofdsrimpels: zij lopen horizontaal over een groot deel van het voorhoofd. Zij ontstaan wanneer iemand dikwijls bezorgd kijkt.
 • Rond de lippen: rimpeltjes rond de mond, een zeer beweeglijk gebied waar de huid bovendien vrij kwetsbaar is.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 05/05/2015
Origineel artikel geschreven door op 26/08/2008

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie