• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De Duitsers: kampioenen van het middagdutje

De Duitsers: kampioenen van het middagdutjeIn tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, wonen de grootste middagslapers niet in het zuiden, maar wel in Duitsland!

Meer dan 19.000 Europeanen uit Duitsland, Italië, Portugal, Spanje en Groot-Brittannië (helaas niet uit België) werden telefonisch ondervraagd om de frequentie van narcolepsie (een syndroom dat wordt gekenmerkt door plotse, onweerstaanbare slaapaanvallen) te bepalen.

Middagdutje: een gewoonte uit het zuiden?

De enquête bevestigt dat narcolepsie in Europa zelden voorkomt: 47 gevallen op 100.000 inwoners (tegen 160 tot 590 in Japan), maar de enquête geeft ook informatie over de slaapgewoonten. Zo blijkt dat Duitsers en Britten die vroeg opstaan maar onregelmatige nachten hebben, overdag vaker in slaap vallen dan Zuid-Europeanen. Bijna 22% van de Duitsers doet minstens driemaal per week een middagdutje en daarmee staan ze ver op kop vóór de Italianen (16%) en de Britten (15%). In feite blijken Portugezen (9%) en Spanjaarden (8%) minder vaak een middagdutje te doen. Uit de enquête blijkt ook dat de Duitsers het vroegst gaan slapen en het vroegst opstaan. Gemiddeld gaan ze slapen om 22.47 uur en staan ze op om 06.23 uur. De Spanjaarden gaan pas slapen om 23.43 uur en staan op om 7.25 uur. 33% van de Duitsers gaan op onregelmatige uren slapen tegen 10% van de Spanjaarden. Duitsers vallen overdag gemakkelijker in slaap. Moeten we het oude gezegde herzien: “De toekomst hoort toe aan diegenen die vroeg opstaan"?

Artikel gepubliceerd door op 03/09/2002

Bronnen: Ohayon M.M. et al., Prevalence of narcolepsy symptomatology and diagnosis in the European general population. Neurology, 58: 1826-1833, 25 juni 2002.

Vindt u het artikel interessant?