• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Commentaren (0)

De diabetesvoet: aandacht gevraagd

De diabetesvoet: aandacht gevraagd

Bij bijna de helft van alle amputaties van een onderbeen of bovenbeen betreft het diabetespatiënten. De reden? Infecties ter hoogte van de voet komen vaker voor bij mensen met diabetes en ze blijven soms onopgemerkt omdat de patiënten er niets van voelen, waardoor het risico op ernstige infecties toeneemt. Dat kan voorkomen worden met een strikte follow-up door arts en patiënt.

Waarom bestaat er zoiets als een 'diabetesvoet'?

De diabetesvoet is geen ziekte. Het is eerder een geheel van risico's die in bepaalde omstandigheden kunnen toenemen. Het eerste gevaar is dat diabetes vaak gepaard gaat met een aandoening van het zenuwstelsel waarbij de voet ongevoelig is voor pijn. Diabetespatiënten merken voetwonden vaak niet op, of de wonde nu veroorzaakt wordt door wrijving bij het stappen, een eeltknobbel of een steentje in de schoen. En bij een blessure treedt een ander risico van diabetes op: een aderontsteking die het nog erger maakt. De ontsteking doet de toevoer van bloed naar de voet dalen. De huid krijgt niet genoeg zuurstof meer en dat bemoeilijkt de genezing. Het resultaat? Een voet die niet geneest en niet snel behandeld wordt maakt een grote kans om geïnfecteerd te geraken.

Wat kan men doen?

Het belangrijkste wat patiënten met diabetes zelf kunnen doen is op de hoogte zijn van de risico's en hun voeten heel regelmatig controleren. Bij elk probleempje (schimmel, blaren, eeltknobbels, slecht geknipte nagels) moet de patiënt een professionele podoloog raadplegen om de voet te verzorgen en te voorkomen dat het probleem groter wordt. Om de problemen zelf te voorkomen, moet de patiënt een aantal voorzorgsmaatregelen nemen:
- een onberispelijke voethygiëne waarbij de voeten niet alleen zorgvuldig gewassen en gedroogd worden, maar ook een goede hydratatie met behulp van crèmes. Kloofjes zijn ook blessures die voor problemen kunnen zorgen
- comfortabele schoenen dragen die geen ongemak en geen wondjes veroorzaken
- voordat men ze aantrekt moeten de schoenen gecontroleerd worden om na te gaan of er geen steentje of een ander voorwerp in zit dat voor blessures kan zorgen
- nooit blootsvoets rondlopen om het risico op wondjes te voorkomen
- een strikte follow-up van de diabetes zelf draagt ook bij tot de preventie van de diabetesvoet.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/01/2012
Origineel artikel geschreven door op 06/05/2008

Bronnen: André Grimaldi: 'Guide pratique du diabète', uitgeverij Masson

Dit artikel maakt deel uit van het dossier De verschillende complicaties van diabetes

Vindt u het artikel interessant?