De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret

De bladzijde omdraaien met de elektronische sigaret

Dr. Philippe Presles is tabacoloog en ex-roker. In Frankrijk lanceert hij momenteel een methode om voorgoed te stoppen met roken met behulp van de elektronische sigaret.

Met zijn aanpak kunt u de vele valkuilen ontwijken en op de juiste manier kennismaken met het dampen, de sleutel tot succes.

We hadden een interview met dr. Philippe Presles, hoofdredacteur van de website e-sante.fr.

De elektronische sigaret heeft veel succes, want de tabaksconsumptie lijkt achteruit te gaan. Hoe verklaart u dit succes?

Sinds twee jaar is de ontwikkeling van de elektronische sigaret helemaal op peil. Rokers die ze uitproberen, zijn er tevreden over.
De elektronische sigaret verschaft hen een genot dat te vergelijken is met dat van een echte sigaret. Ze levert hen ook de dosissen nicotine die ze nodig hebben. Voor veel rokers is de test zo overtuigend dat ze vanzelf de bladzijde omdraaien en stoppen met het klassieke roken.

Dat succes is opmerkelijk als je weet dat 70 % van de rokers eigenlijk wil stoppen en vroeger al alles geprobeerd heeft (nicotinevervangers, acupunctuur, hypnose, methode van Allen Carr, enz.)

 

Eigenlijk is de belangrijkste stap voor een roker dus om te beslissen over te stappen op de elektronische sigaret?

Ja, maar veel mensen doen het niet omdat ze eraan twijfelen of de elektronische sigaret wel onschadelijk is.
In het eerste deel van mijn methode leg ik daarom goed uit wat de elektronische sigaret precies is en dat er geen gevaar meer is voor de roker (of beter ‘damper’). Het komt er vooral op aan goed te begrijpen dat er bij de elektronische sigaret geen tabak meer te pas komt en dat er dus ook geen tabak verbrand wordt.

En het is net de verbranding van tabak die de drie belangrijkste gifstoffen van de conventionele sigaret voortbrengt:

  • koolmonoxide: verdringt de zuurstof in de rode bloedlichaampjes, verergert de ziektes die rokers oplopen en veroorzaakt vaataandoeningen zoals hartinfarct, beroerte, erectiele dysfunctie of artritis in de benen.

 

Artikel gepubliceerd door op 03/12/2013

Bronnen: Dr Philippe Presles. La cigarette électronique, enfin la méthode pour arrêter de fumer facilement. Uitg. Versilio, 2013.

Vindt u het artikel interessant?