• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De Belgen worden niet dikker van suikerhoudende dranken

De Belgen worden niet dikker van suikerhoudende drankenSuikerhoudende dranken hebben dikwijls een slechte reputatie, die te wijten is aan de calorieën en aan de afwezigheid van essentiële voedingsstoffen. Erger nog, het lichaam weet niet goed wat aanvangen met de vloeibare calorieën, die een licht eetlustremmend effect hebben. Het succes van suikerhoudende dranken is overduidelijk, maar is het ook zo dat men er te veel van verbruikt? Wij willen niet veralgemenen en gaan dus op onderzoek uit.

Is water niet meer 'cool' genoeg?

Gesuikerde dranken zijn fun, verfrissend, alomtegenwoordig en zij bevatten 'energie'. Kortom, zij hebben alles om in de smaak te vallen. Zij zijn bovendien vernieuwend, in het bijzonder in de lightsector. Deze sector biedt tegenwoordig frisdranken die rijk zijn aan antioxidanten.
Achter deze positieve elementen schuilen echter ook minder aangename aspecten. Het verbruik van deze dranken is de voorbije 20 jaar enorm gestegen ten nadele van andere nochtans onontbeerlijke dranken, zoals water en in mindere mate melk. Het opvallendste voorbeeld komt eens te meer uit de Verenigde Staten.

De kilo's van Atlanta

Het verbruik van suikerhoudende dranken ligt tegenwoordig duidelijk hoger in de Angelsaksische landen. In de Verenigde Staten is het verbruik van suikerhoudende dranken met 300% gestegen in 20 jaar. De gemiddelde geconsumeerde hoeveelheid is gestegen van 195 ml in 1954, naar 360 ml in 1960 en 600 ml in 1990. Van 56 tot 85% van de schoolkinderen verbruikt dagelijks minstens één gesuikerde drank en 20% verbruikt er zelfs vier of meer per dag.
Twee feiten zijn enorm verontrustend. In de Verenigde Staten staat de toename van het overgewicht in verhouding tot het verbruik van gesuikerde dranken zodat de energieconsumptie van kinderen en jongeren toeneemt met 200 tot 700 kcal/dag. In Groot-Brittannië stabiliseert het percentage zwaarlijvige kinderen zich zodra maatregelen genomen worden om het verbruik van koolzuurhoudende gesuikerde dranken te verminderen en zodra de energetische waarde van fruitsappen gereduceerd wordt door ze aan te lengen met water.

Artikel gepubliceerd door op 25/03/2008

Bronnen: Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid, De Belgische Voedselconsumptiepeiling 1 - 2004.

Vindt u het artikel interessant?