• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De Belgen en functionele voeding: van wantrouwen tot nieuwsgierigheid

De Belgen en functionele voeding: van wantrouwen tot nieuwsgierigheid Functionele voeding is nog altijd een grote onbekende bij de publieke opinie. Dit type voeding mag dan al om zo te zeggen 'het beste met ons voorhebben', toch doet het nog steeds flink wat twijfel rijzen. Desondanks begint de Belgische consument er zich stilaan een beetje voor open te stellen...

We kunnen er niet meer naast kijken in de warenhuizen: functionele voeding is in opmars. Voor alle duidelijkheid: functionele voeding is voeding die een heilzaam effect heeft op de gezondheid of op de vitale lichaamsfuncties. Het kan geen kwaad dit te herhalen, want uit een enquête blijkt dat ondanks het toenemende succes van functionele voeding 1 op de 3 Belgen niet weet waar het precies om gaat… Dat blijkt uit een enquête van het onderzoeksbureau INRA in opdracht van Valio, een Finse producent van melkproducten en pionier in de ontwikkeling van functionele voedingsproducten.

Het is lekker, maar wat is het precies?

Maar ook al raakt deze nieuwe generatie producten stilaan ingeburgerd in de warenhuisrekken, de Belgen zijn nog niet echt geneigd om ze te kopen. Momenteel gelooft 1 op de 2 Belgen (48 %) niet dat functionele voeding een echte impact heeft op zijn gezondheid. Sommige gezondheidsbaten worden zelfs met scepsis onthaald. Een tegenvaller voor de voedingsindustrie? Toch niet, want ondanks dit scepticisme zijn de Belgen van nature nieuwsgierig: meer dan de helft is bereid om deze producten uit te proberen. Op die manier komt er dus stilaan verandering in onze "eetmentaliteit". Bovendien staat de communicatie over functionele voeding nog in haar kinderschoenen. Hier is vooral een taak weggelegd voor de gezondheidsprofessionals. Volgens de Belgen zijn het immers in de eerste plaats artsen (58 %) en diëtisten (43 %) die hierover informatie moeten geven.

Bewijzen!

Volgens 83 % van de Belgen (maar ook volgens de wetgeving die momenteel wordt uitgewerkt!) is het essentieel dat de gezondheidsbaten van functionele voeding wetenschappelijk bewezen worden. De meningen over die gezondheidsvoordelen lopen echter uiteen. Zo zijn de verlaging van de cholesterol en de bevordering van de darmtransit volgens de ondervraagde Belgen de meest geloofwaardige voordelen. De andere gunstige effecten kunnen op minder begrip rekenen, met name: een hogere weerstand tegen ziekten (28 %), een gunstig effect op de bloeddruk (25 %), een betere hersenactiviteit (18 %), gewichtsverlies (17 %) en een mooiere huid (15 %). Misschien heeft het ermee te maken dat heel wat Belgen kampen met cholesterol- en/of darmtransitproblemen?

Artikel gepubliceerd door op 05/05/2004

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating