• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

De apotheek van wacht is geen nachtwinkel!

Artikel gepubliceerd door op 23/09/2014


De apotheek van wacht is geen nachtwinkel!

Dat is de slogan van de nieuwe sensibiliseringscampagne van de apothekers.

Ze willen daarmee wijzen op de eigenlijke rol van de apotheker van wacht. Al te vaak wordt die namelijk gezien als de eigenaar van een soort nachtwinkel.

De apothekers van wacht zijn moe!

Wist u dat...

apothekers van wacht geen extra vrije dag krijgen ter compensatie van hun nachtelijke uren.
Als ze van wacht zijn, slapen ze dus! Ze zijn bereid om op te staan, maar dan wel om de continuïteit van de zorgverstrekking te waarborgen, dat wil zeggen om geneesmiddelen af te leveren die dringend genomen moeten worden. Als we ze midden in de nacht uit hun bed bellen, derven ze dus slaap die ze nodig hebben.

De apothekers vinden dat hun wachtdiensten meer en meer door klanten worden gebruikt voor futiele dingen of zaken waarvan de hoogdringendheid betwistbaar is: fopspenen, tandpasta, een wormmiddel voor de hond, tot antirimpelcrèmes toe. Voor dat type producten moeten de apothekers dus in het holst van de nacht opstaan.

Apothekers van wacht: de regels

Als u al eens gebruik gemaakt hebt van de dienst van een apotheker van wacht, weet u het vast: de aangeboden dienst is niet gratis. De apothekers rekenen een extra tarief aan:

 • 5,10 euro, een bedrag dat door het ziekenfonds wordt terugbetaald als het geneesmiddel door een arts is voorgeschreven. Het voorschrift moet de vermelding ‘dringend’ bevatten.
 • Voor alle andere gevallen een wachthonorarium dat vrij bepaald wordt door de apotheker en dat op een goed zichtbare plek moet uithangen. Voor dat bedrag is er dus geen tussenkomst.

Drie tips om onnodige apotheekbezoeken te voorkomen

 1. Zorg voor de nodige dingen in uw apotheekkastje of EHBO-kit.
  Geneesmiddelen tegen koorts of pijn bijvoorbeeld kunnen op elk moment nodig zijn. Het is raadzaam om ze in voorraad te hebben.

 2. Maak uw geneesmiddelenetui lang genoeg op voorhand klaar als u op reis gaat.
  Als een apotheker ‘s nachts uit bed moet voor niet dringende zaken  zoals zonnecrème of een middel tegen muggen, is dat vaak omdat de klant ’s anderendaags op reis vertrekt en vergeten is om de noodzakelijke aankopen te doen.

 3. Zorg dat u altijd condooms bij de hand hebt en probeer uw angst te beheersen als u onveilig gevreeën hebt.
  De morning-afterpil  is een veel voorkomende zogenaamd 'dringende' vraag. De pil is inderdaad doeltreffender als ze snel na het vrijen wordt gebruikt, maar ze werkt langer dan die nachtelijke uurtjes. U kunt dus gerust wachten en de pil ’s ochtends op de gewone openingsuren gaan halen.

Overdag zijn apotheken inderdaad plaatsen die voor veel meer dienen dan alleen maar gezondheidsaangelegenheden. Verzorging, voeding en hygiëne zijn het domein van de apotheker geworden. Maar zijn hoofdrol is en blijft nog altijd de samenwerking met uw huisarts en die is de enige die ’s nachts zou mogen uitmaken of het gerechtvaardigd is om de apotheker te storen!

Meer info op www.apotheek.be

Artikel gepubliceerd door op 23/09/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Apothekers verkopen niet-compatibele geneesmiddelen… en dan?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 15:45

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Apothekers leveren niet-compatibele geneesmiddelen af Laten we allereerst deze onrustwekkende enquête even van naderbij bekijken. Test-Aankoop ging twee keer langs bij 51 apothekers. Bij één van de ...