• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Getuigenissen (0)

De amandelen verwijderen: waarom, wanneer en hoe?

De amandelen verwijderen: waarom, wanneer en hoe?

Het verwijderen van de amandelen is een vrij frequent uitgevoerde chirurgische ingreep, die nochtans niet meer zo vaak uitgevoerd wordt als in het verleden. Het is nog altijd belangrijk, vooral voor de ouders van kleine kinderen, te weten wat die kleine klieren zijn, die een belangrijke rol kunnen spelen voor onze gezondheid.

Wat zijn amandelen eigenlijk?

Amandelen of tonsillen zijn kleine organen die zich achteraan in de keel bevinden, aan de basis van de tong en aan weerskanten van het zachte verhemelte (naar de bovenkant van de keel). Deze organen dienen om ons tegen ontstekingen te beschermen: wanneer een microbe ons lichaam binnendringt, zijn het de amandelen die antilichamen produceren om ons te beschermen. Dat is de reden waarom de amandelen opzwellen wanneer de kinderen ziek zijn, ook al zijn de amandelen zelf niet rechtstreeks aangetast. De volgende keer dat die microbe probeert binnen te dringen, zijn de amandelen meestal in staat om ze te verdringen zonder dat ze de kans krijgt om een ontsteking te veroorzaken. De amandelen zijn dus een belangrijk onderdeel van het immunologisch afweermechanisme op oto-rino-laryngologisch gebied (keel-neus-oor).

Waarom moeten amandelen soms verwijderd worden?

In bepaalde gevallen, zijn de amandelen nochtans een bron van problemen. Ze kunnen de oorzaak zijn van de geduchte en soms recidiverende angina of keelontsteking, wat vroeger vaak leidde tot een amygdalectomie of tonsillectomie, de operatie waarbij amandelen weggenomen worden. Tegenwoordig zijn nko- en huisartsen minder geneigd om te opereren, maar herhaalde keelontstekingen gedurende een lange periode kunnen toch leiden tot een operatie. Net zoals te grote amandelen, die achter in de keel bij elkaar komen en de oorzaak zijn van snurken en slaapstoornissen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/01/2016
Origineel artikel geschreven door op 02/06/2009

Bronnen: Dr. Patrick Froehlich, "Les infections ORL de l'enfant" (De keel-, neus- en oorontstekingen bij het kind), uitg. Larousse

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten