DASH-dieet verkozen tot beste dieet

DASH-dieet verkozen tot beste dieet

Het DASH-dieet (dieet tegen hypertensie) is in de Verenigde Staten twee keer tot beste dieet van het jaar verkozen. Een goede gelegenheid om deze nieuwe formule waarin evenwicht centraal staat even onder de loep te nemen.

DASH, een dieet dat alle andere klopt

Volgens artikels die door groepen van diëtisten in vulgariserende tijdschriften zijn gepubliceerd, scoort het DASH-dieet in de Verenigde Staten nog beter dan het mediterraan dieet. Het dieet is in eerste instantie ontwikkeld om hypertensie tegen te gaan (het letterwoord DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertensie). De methode doet dus meer dan gewoon de calorieopname beperken. Zo wordt er extra aandacht besteed aan de opname van kalium, magnesium en calcium. Natrium – ordinair zout – wordt in deze formule dan weer beperkt omdat een te zoutrijke voeding het risico op hypertensie vergroot.

 

Is de doeltreffendheid van het DASH-dieet bewezen?

Er zijn twee studies (1) verricht, telkens bij iets meer dan 400 mensen. De eerste studie vergeleek de resultaten van het DASH-dieet met die van een gewoon voedingspatroon en een voedingspatroon dat alleen meer fruit en groenten bevatte. Het DASH-dieet bleek wel degelijk efficiënter te zijn. De effecten ervan zijn ook al heel snel – al na twee weken - meetbaar. De tweede studie toonde aan dat het DASH-dieet gecombineerd met een vermindering van de natriumopname nog betere resultaten geeft in de strijd tegen hypertensie. De methode is ook interessant voor mensen die geen hypertensie hebben, maar gewoon willen afvallen. Het dieet vermindert de calorieopname, maar is voor de rest namelijk heel evenwichtig. Er worden geen voedingsstoffen uitgesloten en er worden geen al te zware beperkingen opgelegd.

 

Artikel gepubliceerd door op 28/11/2011

Bronnen: (1) Studies verricht en gefinancierd door het National Heart, Lung and Blood Institute van de Verenigde Staten

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Ananasdieet

 • Ananas heeft al decennialang de diepgewortelde reputatie een vrucht te zijn die de overtollige kilo's doet verdwijnen, ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating