• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  14 mening
 • Getuigenissen (0)

Darmspoelingen: laat uw dikke darm met rust!

Darmspoelingen: laat uw dikke darm met rust!

Lavementen, ook darmspoelingen of colonhydrotherapie genoemd, zijn niet aan te raden, tenzij op medisch advies.

Ze worden nochtans nog toegediend in geval van allerlei gezondheidsproblemen, soms zelfs van ingebeelde problemen.

Lavement: wat is het en waarvoor dient het?

Bij een lavement, of hoe men het ook noemt (darmspoeling, colonhydrotherapie, enz.), wordt via de anus een vloeistof in de dikke darm (colon) ingespoten met de bedoeling de darm leeg te maken.

Medisch gezien is een lavement soms aangewezen, bijvoorbeeld in geval van een zeer ernstige constipatie wanneer de dikke darm slecht functioneert. De darmspoeling wordt dan enkel uitgevoerd door professionals en onder medisch toezicht.

Darmspoelingen worden in de alternatieve geneeskunde uitgevoerd omwille van heel wat redenen, die vaak te maken hebben met 'detoxificatie' (ontgifting), maar die niet wetenschappelijk bewezen zijn: zolang uw darmtransit normaal is, is uw darmkanaal zo zuiver als maar nodig is. Het heeft dan geen zin uw dikke darm een spoeling te laten ondergaan met een vloeistof waarvan de samenstelling niet kan nagegaan worden.

 

Lavementen hebben bijwerkingen

Volgens een studie, zijn darmspoelingen niet alleen nutteloos, ze kunnen ook gevaarlijk zijn.

Onderzoekers van de universiteit van Georgetown hebben inderdaad ontdekt dat lavementen bijwerkingen hebben: krampen, een opgezette buik, misselijkheid en zelfs nierproblemen.

Deze bijwerkingen zijn soms het gevolg van de gebruikte vloeistof: naargelang de persoon die de spoeling uitvoert en de redenen waarom dat gebeurt, wordt de spoelingvloeistof soms 'verrijkt' met laxeermiddelen of andere producten met niet-bewezen eigenschappen.

Besluit: vermijd lavementen, tenzij een arts u die behandeling aanbeveelt en de darmspoeling uitgevoerd wordt door een gezondheidsprofessional…

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 24/10/2014
Origineel artikel geschreven door op 08/08/2011

Bronnen: Georgetown University Medical Center

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden