• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Commentaren (0)

Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress

Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress Een opgezette buik, constipatie en buikpijn zijn symptomen die kunnen wijzen op het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening waarvan de oorzaak niet gekend is, blijkt vooral voor te komen bij bijzonder actieve vrouwen die met angst en stress kampen.

Prikkelbare darm of darmklachten

Het prikkelbare darm syndroom of functionele darmklachten zijn een verzamelnaam voor verschillende darmklachten die goedaardig zijn, maar wel behoorlijk belastend in het dagelijkse leven: constipatie, vaak afgewisseld met diarree, een opgezette buik, chronische buikpijn, enz.
Het prikkelbare darm syndroom komt vaak voor, bij ongeveer 10 à 20% van de bevolking.

Stress en angst doen de klachten toenemen

Een ander kenmerk van het prikkelbare darm syndroom is dat de oorsprong van de ziekte niet organisch is en er dan ook geen echte behandeling is. De darmfuncties moeten hersteld worden met hygiënische en voedingsmaatregelen: veel drinken, de hele dag door, een evenwichtige en vezelrijke voeding (volkoren brood, granen, groenten, fruit, enz.), géén overvloedige malen en geen al te gekruide gerechten, weinig vetten, geen gefrituurde bereidingen, niet te veel zuivelproducten, enz. Ook regelmatige lichaamsbeweging is aangewezen, net zoals stresswerende activiteiten. Darmen blijken bijzonder gevoelig te zijn voor fenomenen zoals angst en stress, zo blijkt uit een studie.

Artikel gepubliceerd door op 24/04/2007

Bronnen: Spence M.J. et coll., Gut, februari 2007.

Vindt u het artikel interessant?