Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Een opgezette buik, constipatie en buikpijn zijn symptomen die kunnen wijzen op het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening waarvan de oorzaak niet gekend is, blijkt vooral voor te komen bij bijzonder actieve vrouwen die met angst en stress kampen.

PUB

Prikkelbare darm of darmklachten

Het prikkelbare darm syndroom of functionele darmklachten zijn een verzamelnaam voor verschillende darmklachten die goedaardig zijn, maar wel behoorlijk belastend in het dagelijkse leven: constipatie, vaak afgewisseld met diarree, een opgezette buik, chronische buikpijn, enz.
Het prikkelbare darm syndroom komt vaak voor, bij ongeveer 10 à 20% van de bevolking.

Stress en angst doen de klachten toenemen

Een ander kenmerk van het prikkelbare darm syndroom is dat de oorsprong van de ziekte niet organisch is en er dan ook geen echte behandeling is. De darmfuncties moeten hersteld worden met hygiënische en voedingsmaatregelen: veel drinken, de hele dag door, een evenwichtige en vezelrijke voeding (volkoren brood, granen, groenten, fruit, enz.), géén overvloedige malen en geen al te gekruide gerechten, weinig vetten, geen gefrituurde bereidingen, niet te veel zuivelproducten, enz. Ook regelmatige lichaamsbeweging is aangewezen, net zoals stresswerende activiteiten. Darmen blijken bijzonder gevoelig te zijn voor fenomenen zoals angst en stress, zo blijkt uit een studie.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/04/2007 - 00h00 Spence M.J. et coll., Gut, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Chronisch vermoeidheidssyndroom: behandelingen Geüpdatet op 27/03/2017 - 10h15

Het chronisch vermoeidheidssyndroom wordt omschreven als een onverklaarbare uitgesproken vermoeidheid die al langer dan zes maanden aanhoudt waardoor patiënten hun levensstijl moeten aanpassen of hun dagdagelijkse activiteiten volledig moeten opgeven...

Constipatie is niet zonder risico's Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h09

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, wan...

Meer artikels