Dr. Philippe Presles

Darmproblemen bij actieve vrouwen met angst en stress

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/04/2007 - 00h00
-A +A

Een opgezette buik, constipatie en buikpijn zijn symptomen die kunnen wijzen op het prikkelbare darm syndroom. Deze aandoening waarvan de oorzaak niet gekend is, blijkt vooral voor te komen bij bijzonder actieve vrouwen die met angst en stress kampen.

Prikkelbare darm of darmklachten

Het prikkelbare darm syndroom of functionele darmklachten zijn een verzamelnaam voor verschillende darmklachten die goedaardig zijn, maar wel behoorlijk belastend in het dagelijkse leven: constipatie, vaak afgewisseld met diarree, een opgezette buik, chronische buikpijn, enz.
Het prikkelbare darm syndroom komt vaak voor, bij ongeveer 10 à 20% van de bevolking.

Stress en angst doen de klachten toenemen

Een ander kenmerk van het prikkelbare darm syndroom is dat de oorsprong van de ziekte niet organisch is en er dan ook geen echte behandeling is. De darmfuncties moeten hersteld worden met hygiënische en voedingsmaatregelen: veel drinken, de hele dag door, een evenwichtige en vezelrijke voeding (volkoren brood, granen, groenten, fruit, enz.), géén overvloedige malen en geen al te gekruide gerechten, weinig vetten, geen gefrituurde bereidingen, niet te veel zuivelproducten, enz. Ook regelmatige lichaamsbeweging is aangewezen, net zoals stresswerende activiteiten. Darmen blijken bijzonder gevoelig te zijn voor fenomenen zoals angst en stress, zo blijkt uit een studie.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/04/2007 - 00h00 Spence M.J. et coll., Gut, februari 2007.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Trichotillomanie : zelf haren uittrekken en er kaal door worden Geüpdatet op 07/11/2006 - 00h00

Er werd een afwijking ontdekt op een gen bij personen met trichotillomanie , een psychologische stoornis die ertoe leidt dat iemand zijn haren of wimpers regelmatig uittrekt. Deze obsessief-compulsieve stoornis , waarvan de oorzaak nog onbekend is, h...

Ik heb buikpijn, wat mag ik eten? Gepubliceerd op 19/10/2012 - 11h55

Of onze buik nu (naar onze zin) te rond is of mooi plat en omgeven door keiharde buikspieren, het gebeurt maar al te vaak dat het daarbinnen rommelt en borrelt, dat we krampen hebben en/of ons opgeblazen voelen als een ballon. Aan wie of wat is dat t...

Meer artikels