• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  4 mening
 • Commentaren (0)

Darmocclusie

Darmocclusie
Darmocclusie is een ernstige medische urgentie. Er bestaan meerdere vormen van darmocclusie afhankelijk van het aangetaste darmsegment en het occlusiemechanisme.

De oorzaken

Een darmocclusie kan twee verschillende oorzaken hebben: een mechanisch obstakel of een verlamming van de darmen. Als er een mechanisch obstakel in het spijsverteringskanaal is, kunnen vaste stoffen en vloeistoffen er niet meer door. Mogelijke oorzaken zijn een tumor, vergroeiingen in de buik (inwendige littekens die zich vormen na een buikoperatie), een hernia van de buikwand (liesbreuk, navelbreuk, littekenbreuk) of een vreemd voorwerp dat werd ingeslikt. Een darmocclusie kan ook te wijten zijn aan een verlamming van de darmen door een andere ziekte (nierkoliek, appendicitis, enz.).

Wanneer raadplegen?

De belangrijkste tekenen van darmocclusie zijn buikpijn en braken. De ziekte is zeer moeilijk te evalueren. Braken en buikpijn zijn immers banale symptomen die frequent voorkomen, en anderzijds kan het gebeuren dat een occlusie (bijv. van de dikke darm) slechts heel geleidelijk plaatsvindt. Bij personen met een bekende hernia (bijv. liesbreuk) moet steeds worden gedacht aan de mogelijkheid van darmocclusie in geval van een pijn die meerdere minuten aanhoudt en niet verdwijnt in rust. De pijn zou te wijten kunnen zijn aan inklemming van de darmen in de breukopening. Dan moet dringend een arts worden geraadpleegd. We spreken dan van een "ingeklemde" breuk. Bij mensen die reeds een buikoperatie hebben ondergaan, moet een acute pijn (zelfs tientallen jaren later) doen denken aan een occlusie op vergroeiingen, zeker als de pijn gepaard gaat met misselijkheid en braken. Ook in dit geval moet dringend een arts worden geraadpleegd. Bij iemand die meer en meer verstopt raakt en bij wie de buik opzet, moet worden gedacht aan colonkanker.

Artikel gepubliceerd door op 01/04/2002

Bronnen: Medica Press

Deze fiche maakt deel uit van de gids Gids Ziekten en aandoeningen, rubriek Maag, Darmen, Lever

Vindt u het artikel interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de shaye89
Door shaye89 12/07/14 - 02.53
Hey, Vorige week heb ik een maag-darminfectie opgelopen waardoor ik van vrijdag tot dinsdag problemen had met buikloop/diarree. Na aanraden van de huisarts heb ik toen imodium ingenomen en 1 dag ...

Uw interactief gedeelte over Spijsverteringsaandoeningen

Neem deel aan de meest recente discussies