Darmocclusie

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
-A +A

Darmocclusie is een ernstige medische urgentie. Er bestaan meerdere vormen van darmocclusie afhankelijk van het aangetaste darmsegment en het occlusiemechanisme.

PUB

De oorzaken

Een darmocclusie kan twee verschillende oorzaken hebben: een mechanisch obstakel of een verlamming van de darmen. Als er een mechanisch obstakel in het spijsverteringskanaal is, kunnen vaste stoffen en vloeistoffen er niet meer door. Mogelijke oorzaken zijn een tumor, vergroeiingen in de buik (inwendige littekens die zich vormen na een buikoperatie), een hernia van de buikwand (liesbreuk, navelbreuk, littekenbreuk) of een vreemd voorwerp dat werd ingeslikt. Een darmocclusie kan ook te wijten zijn aan een verlamming van de darmen door een andere ziekte (nierkoliek, appendicitis, enz.).

Wanneer raadplegen?

De belangrijkste tekenen van darmocclusie zijn buikpijn en braken. De ziekte is zeer moeilijk te evalueren. Braken en buikpijn zijn immers banale symptomen die frequent voorkomen, en anderzijds kan het gebeuren dat een occlusie (bijv. van de dikke darm) slechts heel geleidelijk plaatsvindt. Bij personen met een bekende hernia (bijv. liesbreuk) moet steeds worden gedacht aan de mogelijkheid van darmocclusie in geval van een pijn die meerdere minuten aanhoudt en niet verdwijnt in rust. De pijn zou te wijten kunnen zijn aan inklemming van de darmen in de breukopening. Dan moet dringend een arts worden geraadpleegd. We spreken dan van een "ingeklemde" breuk. Bij mensen die reeds een buikoperatie hebben ondergaan, moet een acute pijn (zelfs tientallen jaren later) doen denken aan een occlusie op vergroeiingen, zeker als de pijn gepaard gaat met misselijkheid en braken. Ook in dit geval moet dringend een arts worden geraadpleegd. Bij iemand die meer en meer verstopt raakt en bij wie de buik opzet, moet worden gedacht aan colonkanker.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 01/04/2002 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels