• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Darmkanker: angiogenese-inhibitoren vertragen de evolutie

Darmkanker: angiogenese-inhibitoren vertragen de evolutie In het kader van bloedvatenonderzoek hebben twee hoogleraren aan de KULeuven aangetoond op welke manier angiogenese-inhibitoren, een nieuwe generatie geneesmiddelen, de evolutie van darmkanker kunnen vertragen en daardoor de levensverwachting van de patiënt kunnen verhogen.

Jaarlijks worden in België ongeveer 7.400 nieuwe gevallen van darmkanker geregistreerd. Darmkanker bekleedt daarmee de tweede plaats na borstkanker bij vrouwen en de derde na prostaat- en longkanker bij mannen. Als hij tijdig opgespoord wordt, kan hij overwonnen worden via chirurgie, bestraling of chemotherapie. Helaas keert dit soort kanker vaak terug en wordt hij even vaak te laat opgespoord, zodat hij bij de helft van de patiënten al vergevorderd of uitgezaaid is, waardoor ze nog maar een gemiddelde levensverwachting hebben van 15 maanden. Dankzij de nieuwe inzichten over het angiogeneseproces en angiogenese-inhibitoren is die levensverwachting met gemiddeld vijf maanden gestegen.

Angiogenese

De tumoren stimuleren de vorming van nieuwe bloedvaten, die hun de nodige voedingsstoffen en zuurstof leveren voor hun groei. Dat proces noemen we angiogenese. Een antiangiogene behandeling heeft, zoals haar naam al aangeeft, als doel de vorming van die nieuwe bloedvaten te stoppen en op die manier de groei van het kankergezwel te vertragen en de evolutie van de kanker af te remmen.

VEGF: het doelwit van antiangiogene therapie

VEGF, de vasculaire endotheliale groeifactor die gesynthetiseerd wordt door de tumoren, lijkt dé sleutelfactor in het angiogeneseproces. Hij bevordert immers de groei van de darmtumor en verhoogt op die manier het risico op uitzaaiingen. De tumoren geven het lichaam het signaal dat ze extra bloedtoevoer nodig hebben door de productie van die groeifactor.De nieuwe inzichten inzake angiogenese, VEGF en antiangiogene therapieën liggen aan de basis van Avastin, het eerste door de EU goedgekeurde geneesmiddel dat de ontwikkeling van de darmkanker verhindert door de angiogenese af te remmen. Avastin blokkeert namelijk de werking van VEGF. Door de ontwikkeling van die groeifactor te verhinderen, vertraagt Avastin niet alleen de groei van de tumor, maar vergemakkelijkt het ook de chemotherapie in de tumor en verhoogt het op die manier de doeltreffendheid ervan.

Artikel gepubliceerd door op 06/02/2006

Bronnen: Persbericht "Une recherche belge à la base d'une évolution dans le traitement du cancer de l'intestin" ("Een Belgisch onderzoek dat een vooruitgang betekent in de behandeling van darmanker"), Avastin, Roche, 21 januari 2006.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten