Darmflora en obesitas: een stand van zaken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41
-A +A

In onze darmen zitten bacteriën die samen de darmflora vormen. Die bacteriën hebben een enorme impact op onze gezondheid. Al enkele jaren vermoeden wetenschappers dat de bacteriënstammen in ons lichaam het risico om obesitas te ontwikkelen kunnen vergroten of verkleinen. Nu staat dat zo goed als vast.


PUB

Duidelijke link tussen darmflora en obesitas

Het onderzoek naar darmbacteriën gaat wat dat betreft erg ver. Wetenschappers kijken niet alleen welke en hoeveel bacteriën er in onze darmen huizen, ze bestuderen ook de onderlinge verhouding tussen de bacteriën. Een heel recente studie (1) heeft  bijvoorbeeld de samenstelling onderzocht van de darmflora bij zwaarlijvige kinderen en bij magere kinderen. Er bleek dat de zwaarlijvige kinderen verhoudingsgewijs veel meer Firmicuten hadden dan Bacteroides, dat zijn twee geslachten van bacteriën. Franse onderzoekers (2) hebben dan weer een mogelijke link aangetoond tussen obesitas en bepaalde stammen van lactobacillen, als die laatste ten minste in grote hoeveelheid in het lichaam aanwezig zijn.

Nog andere studies (3) stellen dat de darmflora niet alleen een invloed hebben op obesitas zelf, maar ook op andere, ermee samenhangende ziektes zoals diabetes of leversteatose of -vervetting (een ziekte die een ophoping van vet in de lever veroorzaakt).

 

Het gebruik van darmbacteriën in de strijd tegen obesitas

Komt er een dag dat er probiotica worden ingezet om obesitas en/of de ermee gepaard gaande ziektes te bestrijden? De kans is groot dat de onderzoekers er al mee bezig zijn, maar laten we niet wachten tot ze ermee klaar zijn. We kunnen beter zelf de strijd aanbinden met obesitas en alvast proberen om de aanwezigheid van goede bacteriën in onze darmen te stimuleren. Daarvoor moeten we natuurlijk inzetten op probiotica, maar niet noodzakelijk in de vorm van voedingssupplementen. Voedingssupplementen met probiotica zijn minder doeltreffend dan de probiotica in levensmiddelen zoals yoghurt en andere gefermenteerde melkproducten.

Zorg ook dat u veel vezelrijke voeding binnenkrijgt (rauwe en gestoofde fruit en groenten, volle granen, enz.). Er zitten wel geen bacteriën in, maar ze voeden de bacteriën en stimuleren dus de harmonieuze ontwikkeling ervan.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 13/05/2013 - 18h41

(1) Bervoets, L. Et al., Gut Pathog, avril 2013.
(2) Million, M. Et al., Internationa Journal of Obesity, mars 2013.
(3) Delzenne, NM et al., British Journal of Nutrition, janvier 2013

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Obesitas, een kwestie van darmflora? Geüpdatet op 16/04/2012 - 18h47

Er spelen zoals bekend heel wat factoren mee bij obesitas . Een van de oorzaken is ook de samenstelling van onze darmflora . We weten er nog te weinig over, maar er wordt wel volop onderzoek naar gedaan.

Probiotica voorkomen diarree Geüpdatet op 16/07/2002 - 00h00

Lactobacillen, bifidobacteriën en andere probiotica* hebben een gunstig effect uit op de darmflora. Volgens een Britse studie zouden ze diarree voorkomen.

Welke rol speelt de darmflora in de ziekte van Crohn? Geüpdatet op 16/12/2015 - 15h43

De darmflora - vandaag spreken we eerder van microbiota - bestaat uit miljoenen micro-organismen, waaronder ook bacteriën. In normale omstandigheden leven die organismen in perfecte harmonie met elkaar. De ziekte van Crohn is een aandoening waarbij h...

Meer artikels