Darmen: vertroetel uw microbioom!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/01/2016 - 10h44
-A +A

PUB

Microbioom: waar dient het voor?

Er zijn al veel functies van het microbioom geïdentificeerd. Het microbioom bepaalt bijvoorbeeld mee de structuur van het spijsverteringskanaal, het regelt de vertering van bepaalde voedingsstoffen (zoals de vezels) en de productie van bepaalde vitamines (K, B1, B12) en het stuurt gedeeltelijk het immuunsysteem dat ons automatisch beschermt tegen aanvallen van slechte microben. Recente studies tonen aan dat het microbioom ook een rol speelt bij obesitas, diabetes, diverse ontstekingsziektes, bepaalde kankers en misschien ook bij autisme - als het niet meer goed werkt natuurlijk.

Microbioom en eetlust

Heel recent  heeft een team van het INSERM in Rouen een vrij belangrijke ontdekking gedaan. Twintig minuten na het eten produceren bepaalde bacteriën namelijk eiwitten die de productie van een ­hormoon stimuleren dat het verzadigingsgevoel opwekt. Het was al bekend dat de eetlust geregeld wordt door hormonen die door de darmen geproduceerd worden. Die hormonen signaleren aan de neuronen in onze hersenen dat we honger hebben of verzadigd zijn. Maar hoe alles precies in zijn werk ging, was nog niet bekend. Waarschijnlijk heeft men nu een bewijs gevonden van de rol die het microbioom in de regeling van de eetlust speelt. Het is dus belangrijk dat ons microbioom in een goede staat is!

Gepubliceerd door Paule Neyrat, diëtiste op 12/01/2016 - 10h44

 Enterotypes of the human gut microbiome, M Arumugam and al, Nature, 12 mai 2011;473(7346):174-80

 An obesity-associated gut microbiome with increased capacity for energy harvest, P.J. Turnbaugh et al., Nature, 444, 1027, 2006.

 Gut Commensal E. coli Proteins Activate Host Satiety Pathways following Nutrient-Induced Bacterial Growth. Jonathan Breton - Serguei Fetissov. Cell Metabolism  24 novembre 2015

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB