PUBLICITÉ

Dames, draag zorg voor uw vruchtbaarheid!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 16/04/2012 - 16h10
-A +A

Onze vruchtbaarheid is een uiterst kostbaar goed, maar als we jong zijn vergeten we dat nogal eens. Het is nochtans belangrijk om deze schat al op jonge leeftijd te beschermen. Bij meisjes begint die zorg al met de puberteit. Wat moeten we wel en niet doen om onze vruchtbaarheid intact te houden?

PUB

Anticonceptie en onvruchtbaarheid

Om te beginnen moet een hardnekkige mythe die al heel wat schade berokkend heeft eindelijk de wereld uitgeholpen worden. Bij elke vorm van duurzame anticonceptie (pil, spiraaltje, patch enz.) kan de angst u om het hart slaan: stel dat ik stop met dat anticonceptivum en dat de "machine" niet opnieuw op gang komt? Deze angst is totaal ongegrond.

Eerst en vooral is een goed gebruik van anticonceptiva de beste manier om het moeten afbreken van een zwangerschap te voorkomen, een ingreep die zelf tot onvruchtbaarheid kan leiden door de infecties die hij kan veroorzaken. Voorts geldt voor alle middelen die onder medisch toezicht worden gebruikt dat de vruchtbaarheid van een vrouw dezelfde is vóór het gebruik van de anticonceptiva als erna. Maar er zijn wel degelijk andere bedreigingen voor uw vruchtbaarheid.

1) Roken

Roken is bij vrouwen schadelijk voor de voortplanting. Het vermindert de kansen op zwangerschap en vergroot het risico op spontane miskramen, alsook het risico op trauma's in het derde trimester van de zwangerschap. Gynaecologen raden alle vrouwen dan ook aan om nog voor de zwangerschap te stoppen met roken, in het belang van de baby.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 08/01/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 16/04/2012 - 16h10

Bron: dr. David Elia, gynaecoloog, hoofdredacteur van het tijdschrift GENESIS, vooraanstaand publicist, publiceert regelmatig in vaktijdschriften en heeft meer dan 35 boeken voor het grote publiek op zijn naam staan. Hij is ook lid van de wetenschappelijke raad van e-gezondheid.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ