• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Dalende bloeddruk: twee extra levensjaren!

Dalende bloeddruk: twee extra levensjaren! Inderdaad, u hebt goed gelezen: hypertensiepatiënten die erin slagen hun bloeddruk naar beneden te krijgen, winnen twee levensjaren bij!

Een Amerikaanse studie heeft de baten becijferd van een bloeddrukdaling, uitgedrukt in het aantal jaren levensverwachting. De auteurs bestudeerden de gegevens van meer dan 57.000 proefpersonen. Ze analyseerden de evolutie van de bloeddrukcijfers en de levensduur, en stelden vast dat hypertensiepatiënten die erin slagen hun bloeddruk te doen dalen tot normale waarden (in deze studie: 14/8), gemiddeld twee jaar langer leven. Gaat het om diabetici (diabetes is eveneens een cardiovasculaire risicofactor) of rokers, dan bedraagt dit zelfs drie jaar.

Goed, dat was een beetje te verwachten, want hypertensie is een belangrijke risicofactor voor hart en bloedvaten. Wie zijn hypertensie laat behandelen, loopt minder kans om een hartinfarct te krijgen. De precieze baten in aantal levensjaren moesten echter nog becijferd worden.

Mik op alle fronten

Geneesmiddelen zijn niet de enige manier om uw bloeddruk te doen dalen. Minder stress, minder roken, alcohol en zout, maar ook meer sport, groenten en fruit, zijn eveneens doeltreffende hulpmiddelen om uw bloeddruk te normaliseren. Neem uw leven in handen!

Artikel gepubliceerd door op 20/01/2004

Bronnen: Sesso H., Hypertension 42 : 885, 2003.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten