Dalende bloeddruk: twee extra levensjaren!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00
-A +A

Inderdaad, u hebt goed gelezen: hypertensiepatiënten die erin slagen hun bloeddruk naar beneden te krijgen, winnen twee levensjaren bij!

PUB

Een Amerikaanse studie heeft de baten becijferd van een bloeddrukdaling, uitgedrukt in het aantal jaren levensverwachting. De auteurs bestudeerden de gegevens van meer dan 57.000 proefpersonen. Ze analyseerden de evolutie van de bloeddrukcijfers en de levensduur, en stelden vast dat hypertensiepatiënten die erin slagen hun bloeddruk te doen dalen tot normale waarden (in deze studie: 14/8), gemiddeld twee jaar langer leven. Gaat het om diabetici (diabetes is eveneens een cardiovasculaire risicofactor) of rokers, dan bedraagt dit zelfs drie jaar.

Goed, dat was een beetje te verwachten, want hypertensie is een belangrijke risicofactor voor hart en bloedvaten. Wie zijn hypertensie laat behandelen, loopt minder kans om een hartinfarct te krijgen. De precieze baten in aantal levensjaren moesten echter nog becijferd worden.

Mik op alle fronten

Geneesmiddelen zijn niet de enige manier om uw bloeddruk te doen dalen. Minder stress, minder roken, alcohol en zout, maar ook meer sport, groenten en fruit, zijn eveneens doeltreffende hulpmiddelen om uw bloeddruk te normaliseren. Neem uw leven in handen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 20/01/2004 - 00h00 Sesso H., Hypertension 42 : 885, 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Test uw kennis over hypertensie Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Mensen moeten te allen prijze vermijden om constant opgezadeld te zijn met een te hoge bloeddruk of hypertensie . Deze veelvoorkomende aandoening treft heel wat mensen boven de 65 jaar, maar we stellen een tendens vast waarbij steeds jongere mensen o...

Maatregelen tegen hoge bloeddruk Geüpdatet op 10/12/2001 - 00h00

De behandeling van arteriële hypertensie (of hoge bloeddruk) is de laatste jaren aanzienlijk verbeterd en men heeft ook een beter inzicht gekregen in de mechanismen die de bloeddruk controleren. De behandeling is tweeledig: enerzijds niet-farmacologi...

Meer artikels