PUBLICITÉ

Dagelijkse voeding van de sporter

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 10h38
-A +A

De dagelijkse voeding van sporters moet in de eerste plaats voldoen aan de basisprincipes van een evenwichtige voeding.

PUB

Een topsporter moet absoluut zijn voeding aanpassen aan zijn trainings- en wedstrijdschema, maar ook aan zijn voorkeuren en zijn hele leefomgeving. Dat is alleen mogelijk onder begeleiding van een diëtist en een sportarts.

Sporters kunnen beslist foute eetgewoonten ontwikkelen. De meest frequente zijn:

  • te veel enkelvoudige koolhydraten met hoge glykemische index;
  • te veel vetten;
  • te weinig:
    • granen (complexe koolhydraten);
    • groenten en fruit;
    • melkproducten;
  • onregelmatige voeding doordat ze meestal trainen 's middags of 's avonds;
  • te veel ongezonde tussendoortjes;
  • een slechte hydratatie (te weinig drinken).

Gelegenheidssport

Wie maximum 3 tot 4 uur per week sport (1 tot 3 keer per week), hoeft zijn voedingspatroon niet echt te veranderen. Vandaar dat het volstaat om:

  • evenwichtig te eten, afhankelijk van zijn energiebehoeften en zijn ideale gewicht;
  • 3 maaltijden te nemen per dag.

Verbruik van meer dan 3.000 calorieën per dag

In dat geval zijn maar liefst 4 maaltijden aan te raden. Een uitgebreid ontbijt met:

  • één of meer graanproducten: brood, granen, graanrepen, koekjes;
  • een melkproduct: melk(producten), kazen;
  • een stuk fruit of een glas vruchtensap;
  • een warme drank: thee, koffie of melk;
  • een gesuikerd product: suiker, honing of jam;
  • eventueel een ei of ham.

Middag- en avondmaal met:

  • vier porties koolhydraatrijke producten:
    • rauwe of gekookte bladgroenten;
    • groenten en fruit;
    • zetmeelproducten: pasta, rijst, gedroogde groenten of aardappelen;
    • rauw of gekookt fruit;
    • suiker;
  • twee porties dierlijke eiwitten:
    • rauwe of gekookte bladgroenten;
    • vlees, vis, zeevruchten of een ei;
    • een melkproduct;
  • één portie vetten, de ene helft dierlijke vetten, de andere plantaardige vetten (verborgen of toegevoegd).

Een gezond tussendoortje (geen zoetigheid) 1 of 2 uur voor de training:

  • volgens hetzelfde model als het ontbijt.

Hoeveel u eet, hangt af van uw eetlust.

Water

  • Tijdens de maaltijden: frequent, maar in kleine hoeveelheden.
  • Tussen de maaltijden: minstens 1/2 uur ervoor en hoogstens 2 uur erna.
Naar boven
Oorspronkelijk gepubliceerd op 10/04/2006 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidjsournaliste op 11/10/2017 - 10h38
Bekijk dit artikel
PUBLICITÉ