Dr Philippe Presles

Dagelijkse portie rood vlees vergroot kans op vroege dood

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 20/03/2012 - 15h37
-A +A

Een nieuwe studie van de Harvard University toont aan dat een dagelijkse portie onbewerkt rood vlees de kans om vroeg te sterven met 13% meer vergroot.  Bij een dagelijkse portie bewerkt rood vlees (bacon, hotdogs, salami …)is dat zelfs 20%.

Elke dag rood vlees eten vergroot kans op cardiovasculaire ziektes en kanker

Deze cijfers zijn niet echt een verrassing. Vroegere studies hebben al een verband vastgesteld tussen de dagelijkse consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op verschillende ziektes, vooral dan diabetes en hart- en vaataandoeningen.

Maar er is goed nieuws: wie normaal veel rood vlees eet en dat vervangt door vis, gevogelte of volkorengranen, kan de kans op een vroege dood respectievelijk met 7% (voor vis) en met 14% (voor gevogelte en granen) verkleinen.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 20/03/2012 - 15h37 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 20/03/2012 - 15h37

Archives of Internal Medicine, 12 maart 2012

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Wat moet ik eten om goed oud te worden? Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h38

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op o...

Het Kretenzische dieet: ongelofelijk doeltreffend! Gepubliceerd op 23/08/2010 - 00h00

Het staat nu duidelijk vast dat specifieke diëten het hart doeltreffend beschermen tegen het hervalrisico na een hartinfarct. Het Kretenzische dieet blijkt daarbij het meest doeltreffende: het vermindert de hartsterfte in enkele maanden tijd met meer...

Meer artikels