Dagelijkse portie rood vlees vergroot kans op vroege dood

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 20/03/2012 - 15h37
-A +A

Een nieuwe studie van de Harvard University toont aan dat een dagelijkse portie onbewerkt rood vlees de kans om vroeg te sterven met 13% meer vergroot.  Bij een dagelijkse portie bewerkt rood vlees (bacon, hotdogs, salami …)is dat zelfs 20%.

Elke dag rood vlees eten vergroot kans op cardiovasculaire ziektes en kanker

Deze cijfers zijn niet echt een verrassing. Vroegere studies hebben al een verband vastgesteld tussen de dagelijkse consumptie van rood vlees en een verhoogd risico op verschillende ziektes, vooral dan diabetes en hart- en vaataandoeningen.

Maar er is goed nieuws: wie normaal veel rood vlees eet en dat vervangt door vis, gevogelte of volkorengranen, kan de kans op een vroege dood respectievelijk met 7% (voor vis) en met 14% (voor gevogelte en granen) verkleinen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 20/03/2012 - 15h37 en geüpdatet door Dr Philippe Presles op 20/03/2012 - 15h37

Archives of Internal Medicine, 12 maart 2012

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Welk vlees kiezen en hoeveel is goed voor onze gezondheid? Geüpdatet op 29/11/2013 - 11h23

Vlees heeft een nogal slechte reputatie. Het zou verantwoordelijk zijn voor darmkanker, cardiovasculaire ziektes en diabetes, maar het zou ook onze planeet vervuilen en tot dierenmishandeling leiden. En toch heeft niet iedereen zin om vegetariër te w...

Wat moet ik eten om goed oud te worden? Gepubliceerd op 10/04/2012 - 17h38

Niemand ontsnapt aan het verouderingsproces, ook al kunnen we de tekenen een poosje verdoezelen met botox! Ouder worden gaat gepaard met een hele reeks van vaak heel uiteenlopende kwaaltjes en ziektes. Maar voeding heeft zoals bekend een invloed op o...

Vlees : fabels en feiten Geüpdatet op 03/02/2004 - 00h00

Het wantrouwen voor vlees zit er bij sommige mensen diep in. Hart- en vaatziekten, kanker, hormonen, antibiotica,…Vlees ligt in de vuurlinie. Tijd om enkele objectieve gegevens op een rij te zetten.

Meer artikels