• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Daar zijn de wespensteken weer!

Daar zijn de wespensteken weer!De zomer komt er aan met heerlijke picknicks, avonden op het terras en dagen in de tuin! Maar helaas gaat het seizoen ook gepaard met steken van vliesvleugelige insecten zoals bijvoorbeeld wespen. Wespensteken zijn niet gevaarlijk, tenzij er sprake is van een allergie, maar ze kunnen wel pijnlijk zijn.

Steken van vliesvleugelige insecten en allergische reacties

Bijen, horzels, hommels of wespen zijn vliesvleugelige insecten die kunnen steken en gif inspuiten.
Dergelijke steken kunnen toxische reacties veroorzaken die te wijten zijn aan het toegediende gif, maar die reacties komen niet vaak voor, tenzij bij een heel groot aantal steken. Het gaat dan om meer dan vijftig steken bij één persoon. Onmiddellijke allergische reacties komen veel vaker voor en worden bepaald door de soort allergenen die in het gif zitten.

Allergische reacties: de vier stadia

Een lokale reactie: netelkoorts ter hoogte van de steek die twee à drie uur aanhoudt en oedeem dat minstens twee omliggende gewrichten bereikt gedurende meer dan 24 uur.
Een lichte reactie: veralgemeende netelkoorts met jeuk, een gevoel van onwelzijn en angst.
Gematigde reactie: de symptomen van de vorige stadia en minstens twee van de volgende bijkomende symptomen: oedeem, een drukkend gevoel op de borst, buikpijn, misselijkheid, diarree, duizeligheid.
Ernstige reactie: bovenop de voorgaande symptomen komen nog meer ziekteverschijnselen: ademhalingsmoeilijkheden, slikstoornissen, een verstoord gehoor, de indruk dat men aan het sterven is.
Heel ernstige reactie: cyanose, daling van de arteriële bloeddruk, collaps, bewustzijnsverlies, syncope, incontinentie, enz.
U moeten weten dat de reacties ook met enige vertraging kunnen optreden al is dat eerder uitzonderlijk.

Artikel gepubliceerd door op 27/05/2008

Bronnen: Le Quotidien du médecin, 24 april 2008.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten