Cytomegalie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Aandoening met het cytomegalovirus. Cellen die met dit virus worden geïnfecteerd zwellen op tot een naar verhouding reusachtig formaat. Het cytomegalovirus leeft als parasitair organisme in het menselijk lichaam en kan in geval van stress (fysieke of psychische belasting) of een andere, onbekende factor actief worden.

Bij volwassenen of kinderen leidt dit meestal niet tot een duidelijk herkenbaar ziektebeeld, hoewel aangenomen wordt dat het virus of de antilichamen bij ongeveer 80 procent van de inwoners van westerse landen aanwezig is. Zo blijkt een- tot tweederde van alle volwassen vrouwen antilichamen tegen dit virus in het bloed te hebben, wat wijst op de enorme verbreiding van het cytomegalovirus.

Hoewel de symptomen bij kinderen en volwassenen mild zijn, als ze al manifest worden, zijn foetussen en pasgeborenen uiterst gevoelig voor de uitwerking van dit virus omdat zij nog geen volledig ontwikkeld afweersysteem bezitten voor zij enkele maanden oud zijn.

Het virus kan de placenta en de foetus infecteren. In andere gevallen komt de baby er tijdens de passage door het geboortekanaal mee in aanraking. Een infectie kan ook via de moedermelk tot stand komen. Een intra-uteriene infectie, dus in de moederschoot, treedt meestal op bij het eerste kind van een geïnfecteerde moeder. Een deel van deze kinderen komt met een afwijking zoals microcefalie of andere ernstige hersenbeschadigingen ter wereld. De ernst van de beschadiging is afhankelijk van het tijdstip in de zwangerschap waarop de infectie heeft plaatsgevonden.

Het cytomegalovirus kan in de flora van vagina en cervix aangetoond worden. Er bestaat tot op heden nog geen doelmatige behandeling tegen cytomegalovirus-infecties.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tips om de vaginale flora weer in evenwicht te brengen Gepubliceerd op 10/06/2013 - 14h42

De vaginale flora is een geheel van goedaardige bacteriën die de vagina moeten beschermen tegen aanvallen van microben van buitenaf. Als deze flora in slechte staat is, kan de vagina met infecties te kampen krijgen. Hoe kunnen we een verzwakte of aan...

Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’ . Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze...

Waterpokken: een nadere kijk op het virus! Gepubliceerd op 05/02/2013 - 11h08

Meer dan 90 % van de Belgische bevolking komt in contact met waterpokken. Gelukkig is de ziekte goedaardig in bijna alle gevallen, maar men moet aandachtig blijven. Een vaccin tegen waterpokken is niet systematisch aan te raden.

Meer artikels