Cystitis: hinderlijk in het dagelijkse leven

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/03/2004 - 00h00
-A +A

Recidiverende cystitis is weliswaar goedaardig, maar vaak een handicap in het dagelijkse leven. Bovendien verstoort ze het seksleven. De behandeling is gebaseerd op hygiëne- en voedingsmaatregelen en op preventieve antibiotherapie.

PUB

Vanaf vier crisissen per jaar wordt cystitis als recidiverend beschouwd bij de vrouw. In dat geval is onderzoek nodig om de oorzaak te achterhalen (cytobacteriologisch urineonderzoek, nier- en blaasechografie,…). In de meeste gevallen wordt echter geen enkele oorzaak opgespoord. Vandaar dat de behandeling gebaseerd is op hygiëne- en voedingsmaatregelen en op antibiotica.

Dagelijkse hygiëne en voeding

 • Minstens anderhalve liter vocht drinken per dag, zo vaak mogelijk en in kleine hoeveelheden.
 • Geen witte wijn en champagne drinken, want die wijzigen brutaal de urine-pH en kunnen op die manier de woekering van de colibacillen bevorderen.
 • De tijd nemen om volledig uw blaas te ledigen.
 • Uw afdrogen van voren naar achteren, zodat de kiemen zich niet kunnen verplaatsen van de anus naar de vulva.
 • Onmiddellijk na de geslachtsgemeenschap urineren.
 • Aangezien seksuele betrekkingen een uitlokkende factor zijn (door het mechanische aspect, niet door besmetting), kunt u preventief antibiotica nemen, maar dan alleen na de geslachtsgemeenschap.
 • Het intieme toilet is essentieel, maar overdrijf daarin niet: één keer per dag met water en Marseillezeep.
 • Een vaginale spoeling is af te raden.
 • Intieme-hygiëneproducten zijn eveneens af te raden, want ze vernietigen de beschermingsflora die zich bij de ingang van de vagina bevinden.
 • Lig niet te lang in een schuimbad.
 • Gebruik geen inlegkruisjes: ze zijn doordrenkt met vocht- en geurverdrijvende producten en vernietigen op die manier de beschermingsflora.
 • Behandel eventuele transitstoornissen (constipatie, diarree). De darmkiemen kunnen ook de blaas besmetten.
 • Behandel vaginale infecties.

Medicamenteuze behandelingen

Het gaat meestal om een preventieve antibioticabehandeling met één inname om de tien dagen. De behandeling moet gestart worden na een crisis, wanneer de urine steriel is. Vaak gaat het om een langdurige behandeling van ongeveer zes maanden, waarna de dosis geleidelijk wordt afgebouwd, om recidieven te voorkomen.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 30/03/2004 - 00h00 Le Quotidien du Médecin nr. 7493, 8 maart 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling g...

Liefde zonder cystitis Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Een branderig gevoel hij het plassen, plasaandrang, enz., 60% van de vrouwen heeft minstens een keer een blaasontsteking of cystitis gehad en 40% heeft er minstens vier per jaar. Het is een vaak voorkomende en onaangename en hinderlijke aandoening. V...

Meer artikels