Cystitis (blaasontsteking): voorkomen is beter dan genezen!

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2005 - 00h00
-A +A

Kent u hygiëne trucjes om cystitis te mijden?

PUB

1) Veenbessen (cranberry's) hebben een preventieve werking tegen terugkerende cystitis.

Juist. Het zijn kleine rode bessen die goed lijken op blauwe bosbessen, maar zeer zuur zijn. Het "Agence francaise de sécurité sanitaire des aliments" (Afssa, Frans Agentschap voor Voedselveiligheid) bracht in 2004 een positief advies uit over het gebruik van grote rode bosbessen bij de preventie van deze chronische urine-infecties. Uit de studies waarop het Agentschap zich baseert, blijkt dat veenbessen naast vezels, flavonoïden en anthocyanen ook proanthocyanidines bevatten, stoffen die zich kunnen vasthechten aan de E. Coli-bacteriën. Die bacteriën kunnen zich daardoor niet meer vastzetten op de blaaswand en worden uitgescheiden bij het urineren.

2) Na het baden doe ik zo snel mogelijk mijn nat zwempak uit.

Juist. Het is af te raden uw badpak te laten drogen terwijl u het nog aan hebt.

3) Na het baden of na een dagje strand neem ik altijd en onmiddellijk een douche.

Juist.

4) Het is zinloos om uw badpak te wassen na elke 'strandsessie'.

Fout. Wassen en laten drogen na elk gebruik, is een absolute must.

5) Ik drink veel en zeer regelmatig.

Juist. Minstens anderhalve liter per dag drinken in kleine hoeveelheden helpt om cystitis te voorkomen. Maar dan alleen op voorwaarde dat u water drinkt!

6) Bij terugkerende cystitis is het aan te raden om een lange broek en synthetisch ondergoed te dragen.

Fout. Ideaal is om katoen te dragen.

7) Dat een te strakke broek cystitis zou bevorderen, is larie.

Fout.

8) Strings zijn te vermijden.

Juist. Ideaal is katoen. Dat betekent niet dat u geen sexy kanten lingerie mag dragen, maar dan wel met een katoenen onderlaag!

9) Alleen vrouwen krijgen cystitis.

Fout. Hoewel 85 % van de patiënten vrouwen zijn, kunnen ook mannen er last van hebben. Eén op de drie vrouwen krijgt in haar leven minstens één keer cystitis.

10) Ik wacht om te plassen tot mijn blaas goed vol is.

Fout. U mag zeker niet wachten: het is essentieel om uw blaas te ledigen zodra u een aandrang voelt en er rustig de tijd voor te nemen.

11) Op het toilet veeg ik me altijd af van achteren naar voren.

Fout. U moet precies het omgekeerde doen: altijd van voren naar achteren, zodat de kiemen van de anus niet in de vulva kunnen terechtkomen.

12) Cystitis wordt als recidiverend beschouwd vanaf:

4 aanvallen per jaar.

13) In de meeste gevallen wordt de oorzaak van cystitis niet teruggevonden.

Juist. Toch is het beter u te laten onderzoeken. Wordt er geen oorzaak opgespoord, dan is de behandeling gebaseerd op een gezonde voeding en levensstijl, en op antibiotica.

14) Witte wijn en champagne zijn af te raden.

Juist. Deze alcoholische dranken wijzigen brutaal de urine-pH, waardoor de colibacillen zich dreigen te vermenigvuldigen en de kans op cystitis toeneemt.

15) Een vaginaal toilet is absoluut noodzakelijk.

Fout. Het is zelfs af te raden. Hetzelfde geldt voor intieme-hygiëneproducten, want ze vernietigen de beschermingsflora bij de ingang van de vagina. Het intieme toilet daarentegen is essentieel, maar overdrijf daarin niet: één keer per dag met water en Marseillezeep volstaat. Lig ook niet te lang in een schuimbad en draag ook geen inlegkruisjes: ze zijn doordrenkt met vocht- en geurverdrijvende producten en vernietigen op die manier de beschermingsflora.

16) Na het vrijen zonder ik me even af om te urineren.

Juist. Seksuele betrekkingen zijn een uitlokkende factor door het mechanische aspect, niet door besmetting. U kunt preventief antibiotica nemen, maar dan alleen na de geslachtsgemeenschap.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 22/07/2005 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Een goede intieme hygiëne in de zomer Geüpdatet op 22/06/2015 - 14h13

Het mooie weer zorgt voor een hoop veranderingen in onze manier van leven: het is warm, we zweten , de zon schijnt volop, we gaan zwemmen in zee of in het zwembad, we dragen lichte kleren en vaak hebben we ook meer seks. Al die veranderingen kunnen e...

Cystitis (blaasontsteking): drink en ledig uw blaas! Geüpdatet op 20/12/2010 - 00h00

Cystitis of blaasontsteking komt zeer vaak voor, vooral bij de vrouw. Ze wordt gekenmerkt door een branderig gevoel bij de urinelozing en door een bijna constante plasdrang. De aandoening geneest gemakkelijk en snel op voorwaarde dat de behandeling g...

Meer artikels