PUBLICITÉ

Cyberverslaving: een pathologische vlucht naar het irreële

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 30/07/2013 - 09h14
-A +A

Het overdreven gebruik van internet als communicatiemiddel, als bron van informatie of als virtueel spel kan leiden tot een zekere vorm van verslaving. Het privé- en sociale leven worden volledig georganiseerd in functie van het internet. Bij gebrek aan een internetaansluiting kunnen afkickverschijnselen, zoals echte angstaanvallen, opduiken. Welke zijn de alarmsignalen van cyberverslaving?

PUB

Cyberverslaving: van het normale naar het pathologische

Werk, opvoeding, communicatie, vrije tijd: internet doet zich op elk gebied gelden. Aan ons de taak om dit instrument, dat een omwenteling teweeggebracht heeft in onze manier van functioneren en in onze gedragingen, goed te gebruiken. De meeste mensen maken van internet gebruik op een weldoordachte manier. Toch slagen sommigen er niet in om hun internetgebruik binnen de perken te houden. Zij gaan overdrijven, overschrijden de grenzen van een "normaal" internetgebruik en vervallen geleidelijk in een toestand van afhankelijkheid of verslaving.
Wil men vermijden om in die pathologische toestand, die schadelijk is zowel voor de lichamelijke als de psychische gezondheid, terecht te komen, dan moet men zich een aantal vragen stellen en zich bewust worden van de gevolgen van een overdreven internetgebruik. Onze kinderen worden in elk geval blootgesteld aan het gevaar van cyberverslaving, die vaak voorkomt bij de liefhebbers van videospelletjes.

Specialisten inzake afhankelijkheid van videospelletjes hebben de belangrijkste symptomen van cyberverslaving beschreven.

Welke zijn de op te sporen psychologische signalen?

(Bron: Computer Addiction Services)

  • Een gevoel van welbehagen, van euforie tijdens het surfen op het web.
  • De onmogelijkheid om te stoppen.
  • De behoefte om steeds meer tijd te besteden aan die activiteit.
  • De verwaarlozing van familie en vrienden, geen tijd meer aan hen kunnen besteden.
  • Een gevoel van leegte, van depressie, van prikkelbaarheid wanneer men niet op internet kan.
  • Leugens die men op het werk, aan de familie, aan vrienden over zijn activiteiten vertelt.
  • Problemen op school of op het werk.

 

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 20/11/2007 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 30/07/2013 - 09h14

Persdossier 'Le Cap', oktober 2007.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ