PUBLICITÉ

CVA's zijn dodelijk en invaliderend

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00
-A +A

CVA's worden vandaag nog altijd te weinig behandeld in België. Vandaar dat de Belgian Stroke Council een grootschalige infocampagne heeft gelanceerd om het grote publiek bewust te maken van de gevolgen van deze dodelijke aandoening.

PUB

CVA's (cerebrovasculaire accidenten of beroerten) zijn in Europa derde belangrijkste doodsoorzaak en de belangrijkste oorzaak van zware invaliditeit. 10 % van de mondiale mortaliteit, alle doodsoorzaken samen, is te wijten aan CVA's. Elk jaar worden in ons land 19.000 mensen het slachtoffer van een CVA. 9.000 daarvan sterven binnen een jaar, 6.000 blijven gehandicapt en worden hulpbehoevend. Deze indrukwekkende cijfers moeten de medische wereld er absoluut toe aanzetten om tijdig de risicofactoren op te sporen en de primaire en secundaire preventie te optimaliseren. Inzake preventie worden de risicofactoren, vooral dan hoge bloeddruk, niet tijdig opgespoord en worden de preventieve behandelingen dus niet altijd tijdig gestart. Er bestaat wel degelijk een behandeling voor CVA (trombolyse), maar die moet binnen drie uur uitgevoerd worden. Te weinig patiënten krijgen deze behandeling omdat de alarmsignalen niet herkend worden en CVA's niet altijd als een medisch spoedgeval worden beschouwd. Toch zou het aantal CVA's met ongeveer 70 % kunnen worden teruggedrongen door alle risicofactoren tijdig te corrigeren. Daarnaast zouden er elk jaar 2.220 mensen minder sterven of hulpbehoevend worden door trombolyse op grotere schaal toe te passen. Het is immers bekend dat bijna één op de vier CVA-patiënten niet opgenomen wordt in het ziekenhuis en dat slechts 1,4 % van alle patiënten na een ischemisch CVA trombolyse krijgt.

Twee soorten CVA's

Ischemische CVA's (die 82 % van alle gevallen vertegenwoordigen in België) worden veroorzaakt doordat een hersenslagader afgesloten wordt door een bloedklonter. Een hersenbloeding (18 % van de gevallen) daarentegen is het gevolg van een scheur in een slagader door hypertensie of een congenitale misvorming. Een CVA treedt meestal plots op, ontwikkelt zich snel en veroorzaakt in enkele minuten tijd een hersenletsel. De gevolgen zijn zwaar, zowel voor de patiënt als voor zijn omgeving. Ze hangen af van de omvang en de plaats van het hersenletsel: verlies van mobiliteit (verlamming, evenwichtsverlies, verlies van de fijne motoriek enz.) en verlies van de hersencapaciteit (geheugenverlies, stemmingsstoornissen, dementie,…)

De risicofactoren

Enerzijds zijn er de niet-beheersbare risicofactoren zoals leeftijd, geslacht en familiale antecedenten, anderzijds zijn er de beheersbare factoren, zoals roken, hoge bloeddruk, gebrek aan beweging, te hoge cholesterol, zwaarlijvigheid, diabetes en alcoholmisbruik. Het is belangrijk om in te werken op de beheersbare factoren, want hoe meer risicofactoren iemand heeft, hoe groter zijn kans op een CVA. Hypertensie is een belangrijke risicofactor, zowel voor ischemische CVA's als voor hersenbloedingen. Eén op de drie volwassenen heeft een te hoge bloeddruk, wat het CVA-risico naar schatting met vier tot zes keer doet stijgen. Toch zijn al te veel patiënten zich nog altijd niet bewust van de risico's van hypertensie en/of verwaarlozen ze hun behandeling.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 08/03/2005 - 00h00 'L'AVC, une maladie encore méconnue' ('CVA: nog altijd een miskende ziekte'), persbericht van de Belgian Stroke Council, februari 2005.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ