• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Cursus helpt vliegangst te overwinnen

Cursus helpt vliegangst te overwinnenUniversiteit Gent, Brussels Airlines en Brussels Airport organiseren dit jaar opnieuw een cursus tegen vliegangst. Het programma bouwt voort op het succes uit het verleden, ruim 80 procent van de deelnemers geraakte verlost van zijn fobie.

Wetenschappelijk programma tegen vliegangst


Stel: u bent een grootmoeder en u hebt na een jaar uw jongste kleinkind nog steeds niet gezien. Uw dochter woont immers aan de andere kant van de Atlantische Oceaan. En u durft het vliegtuig niet op.
Blijkbaar bent u niet alleen met uw probleem. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 10 mensen in mindere of meerdere mate schrik hebben om op een vliegtuig te stappen. Ze schatten de risico's overdreven in, of hebben een onaangename ervaring achter de rug. Om dergelijke problemen uit de wereld te helpen, startten Brussels Airlines en Brussels Airport samen met de Universiteit Gent een cursus op om mensen te bevrijden van hun vliegangst.
In tegenstelling tot vele commerciële programma's zijn de cursussen van de Universiteit Gent volledig wetenschappelijk onderbouwd. Met succes, precies 81,3 % van de deelnemers tot nu toe verklaarde achteraf van zijn fobie verlost te zijn. Ook bij de andere deelnemers was de angst gevoelig afgenomen.

Individuele begeleiding


Nog voor de eigenlijke cursus start, gaat een gespecialiseerde therapeut na of de cursus vliegangst werkelijk iets voor de kandidaat is. De vliegangst kan immers te wijten zijn aan dieper liggende oorzaken, die dan ook eerst aangepakt moeten worden. De cursus heeft bijvoorbeeld weinig zin voor iemand met agorafobie, die al moeite heeft met een supermarkt of een luchthaven binnen te stappen.
De lessen zelf worden verdeeld over twee dagen en zijn te volgen in het Nederlands en het Frans. In het theoretisch gedeelte geven ervaren piloten en instructeurs van Brussels Airlines de technische aspecten van een vlucht uit. Ze geven een antwoord op vragen als 'Hoe blijft een vliegtuig in de lucht?' en 'Wat betekenen die vreemde geluiden aan boord?' Een klinisch psycholoog legt daarna de mechanismen uit die de angst in stand houden. Er worden ook speciale ademhalingsoefeningen aangereikt.
Op de tweede dag gaan de cursisten mee op een echte vlucht van ongeveer anderhalf uur. Een klinisch psycholoog geeft individuele begeleiding aan boord. Ten slotte worden de kandidaten zes maanden na de tweedaagse sessie opgevolgd door de psycholoog.

Artikel gepubliceerd door op 16/03/2009

Vindt u het artikel interessant?