PUBLICITÉ

Curcuma: een antikankerkruid

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 14/12/2016 - 11h41
-A +A

Gekruid eten, zou bescherming bieden tegen sommige ernstige ziekten, op voorwaarde dat u het juiste kruid kiest: curcuma.

Een Amerikaans onderzoeksteam heeft namelijk aangetoond dat curcuma de groei van melanoomcellen (melanoom is een gevaarlijke huidkanker) kan afremmen en het afsterven van kankercellen kan bevorderen.

PUB

Wat is curcuma?

Curcuma ("turmeric" in het Engels) is het extract van een wortel die tot de gemberfamilie behoort en onder meer in curry zit.

Het kruid wordt wegens zijn donkere, oranjeachtige kleur soms verward met saffraan.

De voorbije jaren zijn er heel wat studies over curcuma verschenen. Er zijn al antioxiderende, ontstekingsremmende en nu ook kankerwerende eigenschappen aan toegeschreven. Zo is aangetoond dat curcuma antioxiderende effecten heeft bij ratten: ze beschermt de hersenen en vermindert neurodegeneratieve letsels. Dat zou kunnen verklaren waarom de ziekte van Alzheimer zo weinig voorkomt in India, hét curryland bij uitstek.

Curcuma, melanoom en kanker

De auteurs gingen de effecten van curcuma na op melanoom. Melanoomcellijnen werden in proefbuisjes behandeld met toenemende dosissen van dit kruid. Uit de resultaten blijkt dat curcuma de levensvatbaarheid van de cellen op dosisafhankelijke wijze vermindert. Bovendien veroorzaakt ze apoptose (celzelfmoord), eveneens op dosisafhankelijke wijze. Volgens de auteurs zou curcuma twee specifieke eiwitten vernietigen die apoptose zouden verhinderen.

Hopelijk worden die bevindingen bevestigd en uitgebreid tot andere soorten kanker. In afwachting herinneren we eraan dat melanoom perfect te vermijden is door overmatige blootstelling aan de zon te vermijden, zeker tijdens de kinderjaren.

Het aantal gevallen neemt echter nog voortdurend toe, en als er niets gebeurt, wordt melanoom in de jaren 2030-2040 de belangrijkste doodsoorzaak onder de 45 jaar.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door Marion Garteiser le 02/08/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 14/12/2016 - 11h41

Cancer, versnelde publicatie on line, 15 augustus 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
LIEFSTE MOEKE

ik gebruik het nu op alles mijn bio vlees mijn groenten en in de soep geweldig lekker bedankt voor de tip

PUBLICITÉ