• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Cranberry's kunnen maagzweren voorkomen

Cranberry's kunnen maagzweren voorkomenVoedingssupplementen op basis van cranberrysap blijken inderdaad een antibacteriële werking te hebben. Cranberry's (Amerikaanse veenbessen) helpen niet alleen blaasontstekingen te voorkomen, maar ook maagzweren.

Meer dan 8 % van de Belgische bevolking heeft last van maagzweren. Vroeger werden die vaak toegeschreven aan stress en ongezonde voeding, tot bleek dat de hoofdoorzaak een bacterie was: helicobacter pylori. Sindsdien worden ze behandeld met antibiotica. Als die niet helpen, wordt soms gekozen voor chirurgie. Cranberry's hebben een mooie toekomst voor de boeg dankzij hun preventieve werking. Cranberry's blijken echter een veelbelovend preventiemiddel. Zo heeft een Chinese studie aangetoond dat personen die dranken nuttigen op basis van cranberry's drie keer meer kans hebben om deze maagzweer veroorzakende bacterie te elimineren.

Maagzweren en blaasontstekingen: hetzelfde mechanisme

Het mechanisme zou hetzelfde zijn als het mechanisme dat beschreven wordt in studies over de preventie van recidiverende blaasontstekingen. Cranberry's verkleinen de kans op bacteriële blaas- en maaginfecties door te verhinderen dat de bacteriën zich vastzetten. Dit effect wordt toegeschreven aan kleine moleculen die in de vrucht zitten: de zogenaamde proanthocyanidines. Bij een maagzweer verhinderen die dat de bacteriën zich vastzetten op het maagslijmvlies, waardoor het slijm (mucus) volop zijn beschermende rol kan spelen. Bij cystitis voorkomen ze dat de bacteriën zich aan de blaaswand hechten, waardoor die uitgescheiden worden in de urine. Dit "antizweereffect" van de cranberry is interessant voor wie geregeld maaglast heeft. Bovendien zit de cranberry boordevol antioxidanten, en die zijn nuttig om het verouderingsproces te vertragen en chronische ziekten te voorkomen. Regelmatig een glas cranberrysap drinken, is dan ook een prima gewoonte.

Artikel gepubliceerd door op 06/12/2005

Bronnen: Zhang L. et coll., Helicobacter, 10 (2) : 139-45, 2005.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten