• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Couperose: rood op de wangen

Couperose: rood op de wangenCouperose is een goedaardige huidaandoening die veroorzaakt wordt door een verwijding van de onderhuidse (of subcutane) bloedvaten van het gelaat en gekenmerkt wordt door ontsierende rode vlekken. De minste temperatuurverandering, de geringste alcoholinname doen het rood naar de kaken stijgen. Maar hoe ervan af geraken?

Een goedaardig vaatprobleem

Onder het huidoppervlak lopen veel sterk verkalkte bloedvaatjes, die enkel in bepaalde omstandigheden zichtbaar zijn, nl. als ze verwijd (of gedilateerd) zijn. Die vasodilatatie vindt vooral plaats bij een snelle verandering van de buitentemperatuur (van koud naar warm), maar ook bij stress, emotie en inname van alcohol. Die patiënten vertonen afwijkingen van het systeem van afkoeling van de huid. Mensen met een bleke huid en heldere ogen lopen het grootste risico. Enkel de bloedvaten van convexe oppervlakten, die dus het meest blootgesteld zijn aan temperatuurschommelingen, worden rood. Couperose zal zich dan ook vooral manifesteren op de wangen, de neus en de kin, maar nooit rond de mond.

Hoe couperose herkennen?

De evolutie van couperose telt vier stadia. Het eerste stadium is het stadium van de eigenlijke couperose: wangen die te gemakkelijk rood worden bij temperatuurveranderingen. Het tweede stadium is het stadium van erytrocouperose, een wetenschappelijke term voor "rode couperose", wat u echter niet veel vooruithelpt. In feite betreft het een blijvende couperose. Het derde stadium is het stadium van acne rosacea, eigenlijk geen juiste term: het is immers geen acne, maar het betreft puistjes en papels van couperose en is een ziekte die vooral bij vrouwen wordt vastgesteld. In het vierde stadium zijn bepaalde zones van het aangezicht zoals de neus steeds rood en gezwollen, het betreft het rhinophyma of "knolneus".

Artikel gepubliceerd door op 26/11/2001

Vindt u het artikel interessant?