• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Cosmetica: nieuw op de etiketten

Artikel gepubliceerd door op 23/07/2013


Cosmetica: nieuw op de etiketten

We hebben het regelmatig over de potentieel gevaarlijke ingrediënten van cosmetica. Een reden te meer om de nieuwe Europese wetgeving die net van kracht is geworden onder de loep te nemen. Die stelt strengere wetten op voor deze producten die ons zo vertrouwd zijn.

Cosmetica: wat voor nieuws op het etiket?

De klanten zullen sommige veranderingen in de Europese wetgeving bij de aankoop kunnen zien. Zo worden voortaan de nano-partikeltjes vermeld die eventueel in de producten zitten. Over de potentieel schadelijke invloed van deze stoffen is nog altijd weinig bekend, maar de aanwezigheid ervan zal gesignaleerd worden door het woord ‘nano’. Veel ingrediënten kunnen namelijk gebruikt worden als «ordinaire» moleculen of als nano-moleculen. De naam van de stof zal worden vermeld en er zal ook aangegeven worden dat het bestanddeel in de vorm van nano-partikeltjes gebruikt is - bijvoorbeeld «nanotitaandioxide» - om het verschil duidelijk te maken. Maar de wijziging gaat verder dan het etiket, want er zal ook toestemming nodig zijn voor het gebruik van de nano-partikeltjes.

Argumenten worden gecheckt

De cosmetische industrie zal trouwens niet om het even wat op de producten kunnen zetten. De uitspraken zullen op zes punten worden gecontroleerd. Kloppen ze? Zijn ze in overeenstemming met de wet? Bestaan er ook bewijzen voor wat er wordt aangevoerd? Zijn de uitspraken eerlijk en correct? Helpen ze om een goede beslissing te nemen?

Meer veiligheid in de cosmetica die aan ons worden verkocht

De cosmeticaproducenten moeten niet alleen informatie verschaffen aan de consument. Ze moeten zich ook aan striktere criteria houden inzake de te waarborgen veiligheid voor de producten op de markt komen. Alle cosmeticaproducten die in de EU op de markt zijn, zullen trouwens opgenomen worden in een gemeenschappelijk portaal. Zo zullen de procedures voor de industriëlen vereenvoudigd worden en bij problemen zal de overheid snel toegang hebben tot alle informatie.

Europa voorziet ook de invoering van het begrip «verantwoordelijke persoon». Elke firma die een product op de markt wil brengen, zal op het Europees grondgebied een (legaal of fysiek) verantwoordelijke persoon moeten aanwijzen. Die persoon zal de wettelijke instanties de up-to-date informatie over het product moeten leveren.

Ernstige bijwerkingen melden
En dan de laatste nieuwigheid: de ernstige bijwerkingen die vasthangen aan het gebruik van de cosmetische producten zullen op een meer systematische manier gemeld worden. De verantwoordelijke persoon zal ze moeten signaleren aan de nationale instanties. Deze laatste zullen ook hun oor te luisteren leggen bij de consument en de professionele gezondheidswerkers. De informatie zal vervolgens op Europees vlak worden verspreid.

Artikel gepubliceerd door op 23/07/2013

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?