Cosmetica: mannen en hun huid

Geüpdatet door Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste op 16/03/2017 - 16h45
-A +A

PUB

Gel voor de jongens, crèmes voor de meisjes

Waarom zouden mannen voor de verzorging van hun huid niet de crèmes voor vrouwen gebruiken? Eerst en vooral vanwege de textuur. Mannen vinden dat crèmes te veel plakken en blinken en dat ze te geparfumeerd zijn. Terwijl vrouwen voor een comfortabele textuur gaan, zijn mannen meer te vinden voor een onzichtbare hydratatie en houden ze ook niet van een huid die vet aanvoelt. Vandaar dus de producten in de vorm van gels of heel vloeibare lotions. Die laten geen sporen achter.

De werkzame stoffen in de verzorgingsproducten voor mannen zijn dan weer dezelfde als die in de producten voor vrouwen. Er is alleen een verschil in de galenica of scheikundige samenstelling en in de concentratie van de werkzame stoffen: het gamma voor mannen bevat sterker geconcentreerde en dus krachtigere actieve bestanddelen.

Hydrateren, plekken bestrijden, verstevigen

Dat er geen werkzame stoffen specifiek voor mannen worden ontwikkeld, komt omdat de biologische mechanismen waarvoor ze dienen dezelfde zijn: hydrateren, plekken bestrijden en verstevigen. Het metabolisme van huiveroudering bij mannen verschilt niet van dat van vrouwen.

Het chronologische proces van de huidveroudering verschilt wel. Dat komt omdat de hormonale bescherming door het testosteronhormoon bij mannen later intreedt. De huidveroudering voltrekt zich bij mannen ook meer geleidelijk aan. De eerste tekenen van huidverslapping verschijnen rond de leeftijd van 50-60 jaar.

Bij mannen ligt het accent op het uitzicht: neerhangende oogleden, wallen en rimpels in de ooghoeken. De huid rond de ogen is extreem dun en broos; de tekenen van veroudering verschijnen dan ook eerst in die zone. Dr. Verschoore: “Mannen klagen niet over rimpels, maar wel over vermoeide trekken en een slechte look. Mannen vertonen in hun gezicht ook vaker en meer dan vrouwen de tekenen van hun manier van leven en de gevolgen van een intensere blootstelling aan de zon en van roken. In tegenstelling tot vrouwen hebben mannen weinig oppervlakkige, maar eerder diepe rimpels met meer uitgesproken expressierimpels. Ondanks de natuurlijke voordelen op het vlak van de huid is de waargenomen leeftijd vaak hoger dan de reële leeftijd”.

Initialement publié par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 04/01/2017 - 14h26 et mis à jour par Hélène Joubert, wetenschapsjournaliste le 16/03/2017 - 16h45

* Editions Odile Jacob 2016 272 blz., 21,90 €

Op basis van een interview met dr. Michèle Verschoore, dermatoloog en verantwoordelijk voor de consultaties "De peaux du monde" in het ’hôpital Saint Louis’ in Parijs en medisch directeur research en innovatie bij l’Oréal. Op basis van een uiteenzetting van dr. Anny Cohen-Letessier tijdens de ‘Journées Annuelles du gDEC’ (7-8 oktober 2016 in Parijs)

Bekijk dit artikel
PUB