• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  3 mening
 • Raadplegingen (2504)
 • Commentaren (0)

COPD op video uitgelegd

Duur: 
1,30 minuten

Vous devez installer le plugin flash et activer le javascript pour visualiser ce contenu

Bij normale ademhaling gaat er lucht via de neus en de luchtpijp naar steeds kleiner wordende luchtwegen, de bronchiën. De bronchiën vertakken zich tot bronchioli en uiteindelijk tot kleine trosjes dunne, tere zakjes, de longblaasjes (medische benaming: alveoli).

COPD (chronische obstructieve longziekte) valt onder de categorie ziekten waardoor de luchtdoorstroming wordt geblokkeerd en waarbij zich ademhalingsproblemen voordoen. Emfyseem is een ziekte die de longblaasjes en de longblaaskanaaltjes vernietigt. Wanneer de longen hun elasticiteit verliezen, scheuren de longblaasjes en ontstaan er grote luchtholten. Deze holten verkleinen de oppervlakte die ons lichaam nodig heeft om zuurstof op te nemen en koolstofdioxide af te geven.

Bronchitis is een ontsteking van de bekleding van de bronchiën. Chronische bronchitis is het gevolg van hardnekkige ontstekingen van deze luchtwegen. Er wordt voortdurend slijm geproduceerd en op den duur wordt de bekleding van de bronchiën dikker. Dit belemmert de uitstroom van lucht tijdens de ademhaling.

COPD wordt veroorzaakt door: 1) tabak, 2) astma, 3) blootstelling aan luchtverontreiniging thuis en op het werk, 4) erfelijke factoren en 5) infecties van de luchtwegen.

Artikel gepubliceerd door op 17/01/2011

Vindt u deze video interessant?
 
spreek mee op E-gezondheid
Preview

*Verplicht in te vullen om een reactie te versturen

Gegevensbescherming
Avatar de KlinischOnderzoek
Door KlinischOnderzoek 20/11/12 - 15.29
Ben jij een man of vrouw (niet langer vruchtbaar) tussen 40 en 75 jaar, roker of ex-roker, met stabiele, matig ernstige COPD? Bouw mee aan je eigen toekomst en neem deel aan onderzoek rond de ...

Uw interactief gedeelte over Chronische bronchitis

Neem deel aan de meest recente discussies