• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Contraceptie goedkoper maken voor jongeren

Contraceptie goedkoper maken voor jongeren Contraceptie is voortaan veel goedkoper voor jongeren onder de 21 jaar. Ze hoeven gewoon maar hun SIS-kaart te tonen in de apotheek. De morning-afterpil is zelfs gratis.

Elk jaar laten in België ongeveer 15.000 vrouwen een vrijwillige zwangerschapsonderbreking uitvoeren. 3.000 daarvan zijn meisjes van 13 tot 20 jaar, en de cijfers nemen nog toe. Bijna de helft van de meisjes tussen 15 en 19 jaar die een abortus lieten uitvoeren, gebruikte geen voorbehoedmiddel en geen enkele vorm van bescherming.

3 euro korting per maand

Die vaststelling motiveerde Rudy Demotte, federaal minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid, om voorbehoedsmiddelen toegankelijker te maken voor jongeren. Hij voerde speciaal voor hen een korting in van 3 euro per maand op contraceptie. Dat is de totale prijs van een maandvoorraad pillen van de tweede generatie, die in het begin goedkoper zijn (idem voor het koperspiraaltje).

Voor meisjes onder de 21 jaar

Sinds 1 mei betalen meisjes onder de 21 jaar die naar hun apotheker gaan met een voorschrift voor een contraceptivum, ongeveer 3 euro minder per maand gebruik. Die korting geldt voor alle voorbehoedsmiddelen op voorschrift: pillen (al dan niet terugbetaald), spiraaltjes, pleisters, vaginale ringen, implantaten,… Condooms horen niet thuis in dit rijtje. De lijst van voorbehoedsmiddelen met korting zal om de zes maanden worden aangepast, om rekening te houden met eventuele nieuwe producten of met kostenschommelingen voor de patiënt.

Artikel gepubliceerd door op 06/07/2004

Bronnen: Bron: 'Een betere toegang tot voorbehoedsmiddelen voor jongeren', communiqué van het ministerie van Sociale Zaken en Volksgezondheid, 2004.

Vindt u het artikel interessant?