Constipatie: verzorg u!

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 11h16
-A +A

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie. Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

PUB

Constipatie: misverstanden en misvattingen

Is constipatie iets wat bij het leven hoort? Natuurlijk, constipatie kan al eens voorkomen. Niemand die het al niet eens gehad heeft. Maar dat is nog geen reden om er niets aan te doen! Toch blijkt uit cijfers dat amper een vierde van de mensen zich verzorgen als ze constipatie hebben. En de strategieën die worden ingezet om van de constipatie af te raken, zijn dan nog niet altijd de juiste. Er bestaan namelijk nog altijd veel clichés en mythes rond het item constipatie...

Constipatie: misvattingen

  • Een vezelrijk dieet kan constipatie voorkomen en genezen

Een dieet dat te weinig vezels bevat, kan tot constipatie leiden. Maar dan is het zelden ernstige en chronische constipatie. En vooral: plots vezels bij uw eten doen als u last hebt van constipatie, zal niet per se helpen. Het kan de situatie zelfs nog erger maken dan ze al is.

Als u last hebt van constipatie, gaat u beter zachtjes aan te werk door voor producten te kiezen die niet alleen bekend staan om hun vezelrijke gehalte, maar ook om hun positieve effect op de darmtransit. Denk maar aan pruimen en rabarber…

  • Meer water drinken verbetert de constipatie

Ernstige dehydratatie (uitdroging) kan leiden tot constipatie, maar meer water drinken alleen volstaat doorgaans niet om van echte constipatie af te raken.

  • Lichaamsbeweging kan een oplossing zijn voor constipatie

De goede werking van de darmen hangt in zekere mate af van lichaamsbeweging; dat is zeker zo voor bejaarden. Maar er spelen nog tal van andere factoren mee. Meer lichaamsbeweging zal de darmwerking bij volwassenen en jonge patiënten met zware constipatie waarschijnlijk niet verbeteren. Maar het kan oudere mensen wel helpen in het kader van een breder programma van revalidatie.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2016 - 11h16
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Constipatie : verzorg u nu! Gepubliceerd op 17/05/2011 - 10h26

Elke dag kampt 12% van de wereldbevolking met constipatie . Een op de vier van die mensen doet er niets aan. De mensen die beslissen om het probleem wel aan te pakken, volgen vaak een ongepaste of weinig doeltreffende behandeling.

Constipatie is niet zonder risico's Gepubliceerd op 14/05/2013 - 09h07

Constipatie is een van de banaalste kwaaltjes die er zijn. Eén op de vijf mensen heeft er af en toe of geregeld last van, vrouwen meer dan mannen. Het is ook helemaal niets ernstigs! Maar dat is nog geen reden om er geen aandacht aan te besteden, wan...

Meer artikels