Constipatie : verzorg u nu!

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 18/07/2017 - 13h51
-A +A

Elke dag kampt 12% van de wereldbevolking met constipatie. Een op de vier van die mensen doet er niets aan. De mensen die beslissen om het probleem wel aan te pakken, volgen vaak een ongepaste of weinig doeltreffende behandeling.

PUB

Constipatie: misverstanden en mythes

13.879 mensen uit de hele wereld namen deel aan een grootscheepse studie over constipatie. Uit het onderzoek blijkt dat Amerikanen en Aziaten dubbel zo vaak last hebben van constipatie (gemiddeld 17,3% van de bevolking) als Europeanen (gemiddeld 8,75% van de bevolking). Bovendien blijkt dat één op de vier personen die met constipatie kampt zich niet laat behandelen en gewoon wacht in de hoop dat de symptomen spontaan weer verdwijnen.

Er blijken ook heel wat misverstanden en mythes te zijn wat constipatie en de behandeling ervan betreft. Het onderzoek toont aan dat meer dan 40% van de mensen die last hebben van constipatie het probleem probeert te behandelen door over te schakelen op andere voedingsgewoonten of een andere levensstijl. En dat terwijl onderzoek is dat aantoont dat het wijzigen van eetgewoonten en levensstijl geen snelle en definitieve oplossing biedt bij constipatie..

Een aantal misverstanden over constipatie en de behandeling ervan:

 • Een vezelrijk dieet kan constipatie vermijden of verhelpen.
  Een vezelarm dieet is niet de belangrijkste oorzaak van chronische constipatie. Sommige patiënten kunnen inderdaad baat hebben bij een vezelrijke voeding om constipatie, te voorkomen, maar voor anderen werkt een verhoogde opname van voedingsvezels contraproductief. En dat kan de constipatienog verder in de hand werken of erger maken.
 • Een verhoogde consumptie van water kan constipatie vermijden.
  Er bestaat helemaal geen bewijs voor de stelling dat een verhoogde vochtopname constipatie zou tegengaan. De enige situatie waarin dat wel kan, is bij ernstige uitdroging.
 • Lichaamsbeweging kan constipatie doen verdwijnen.
  Het goed functioneren van de darmen houdt in zekere mate verband met lichaamsbeweging, zeker bij oudere mensen, maar daarnaast spelen tal van andere factoren een rol. Een toename van de lichaamsbeweging verbetert de werking van de darmen vermoedelijk niet bij jongeren die met een ernstige vorm van constipatie kampen. Bij oudere mensen kan lichaamsbeweging wel een hulpmiddel zijn bij een breed revalidatieprogramma.

  Bewegen, sporten en een gezonde voeding dragen bij tot een gezond en evenwichtig leven, maar in geval van constipatie volstaat het niet. Constipatie kan doeltreffend behandeld worden met laxeermiddelen. Praat erover met uw arts.

 

Initialement publié par C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 21/08/2006 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 18/07/2017 - 13h51

Perscommuniqué, "Resultaten van de grootste studie die ooit werd opgezet over constipatie', Boehringer Ingelheim, augustus 2006.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Constipatie: verzorg u! Gepubliceerd op 12/07/2017 - 09h28

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Noten: vijf goede redenen om er vaker te eten Geüpdatet op 26/09/2017 - 12h33

Cholesterolverlagend, jeugdelixir... noten hebben onmiskenbare voedingskwaliteiten; ze hebben dus heel wat troeven achter de hand! We nemen samen met diëtiste en voedingsdeskundige Catherine Conan vijf troeven van noten onder de loep die een goede re...

Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 09/06/2017 - 09h06

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Meer artikels