• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Constipatie: even voorstellen

Constipatie: even voorstellen

Constipatie is zelden een reden om zich zorgen over te maken of zelfs om op raadpleging te gaan bij een arts. Dat is enigszins normaal omdat enkele aanpassingen aan onze voeding en onze gewoonten al kunnen volstaan om het probleem op te lossen. Daaruit mogen wij echter niet afleiden dat wat met onze darmen te maken heeft weinig belangrijk zou zijn.

Wie heeft nog nooit last gehad van constipatie? Weinigen onder ons wellicht… Zich ongemakkelijk, opgeblazen en prikkelbaar voelen, is dus echt geen ongewone situatie. Wij hebben dan de neiging om te denken dat constipatie deel uitmaakt van het gewone leven en dat alles vanzelf wel opnieuw in orde komt… Dat is alleszins een foute reactie, omdat het dikwijls niet zo moeilijk is om van die constipatieproblemen af te geraken.

Constipatie is geen ziekte

Constipatie hebben en toch in goede gezondheid verkeren, is perfect mogelijk. Maar opgelet, darmen dienen niet uitsluitend om ons voedsel te doen reizen tot bij de uitgang… Zij spelen ook een sleutelrol in onze gezondheid. Zij zorgen er bijvoorbeeld voor dat talrijke voedingsstoffen door ons lichaam worden opgenomen. Indien onze darmen niet goed functioneren, lopen wij dus het risico een tekort te hebben aan sommige voedingsstoffen die nochtans in onze voeding aanwezig zijn. Darmproblemen kunnen bovendien gevolgen hebben voor onze algemene gezondheidstoestand: misselijkheid, vermoeidheid en hoofdpijn worden dikwijls veroorzaakt door een gewone constipatie. Allemaal goede redenen om maatregelen te nemen zodat constipatie in de toekomst geen deel meer uitmaakt van uw dagelijkse leven!

Hoe werkt ons spijsverteringsstelsel?

Wat wij eten, passeert eerst door de slokdarm en bereikt zo de maag, waar het voedsel verteerd wordt door zuur en enzymen. Het voedsel komt daarna in de dunne darm waar andere sappen zorgen voor de verdere vertering en waar de nuttige voedingsstoffen in het bloed terechtkomen. Na de vertering worden de voedselresten opgeslagen in de dikke darm, waar het lichaam een deel van het vocht dat zij bevatten, opneemt. Vervolgens worden de resten uit het lichaam gedreven. Onderweg wordt het voedsel door bewegingen van de darmen tot aan de endeldarm voortgestuwd. Wanneer die bewegingen niet gebeuren zoals het hoort, hebben wij met constipatie te maken… De uitwerpselen blijven dan in de darm in plaats van uitgedreven te worden. En dat veroorzaakt dan weer pijn, een opgeblazen gevoel en nog meer van die vervelende gewaarwordingen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 26/05/2016
Origineel artikel geschreven door op 19/02/2008

Bronnen: www.constipatieadvies.be

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Obstipatie: wat we erover moeten weten

 • Verstopping; trage, moeilijke ontlasting door het te lang verblijven van de darminhoud in de dikke darm.
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating