Constipatie bij diëten: praktische tips

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/05/2016 - 09h35
-A +A

Wie een vermageringskuur volgt, heeft vaak last van constipatie. Dat is nu wel niet het ergste leed van de wereld, maar met enkele eenvoudige regels kunt u dit onaangename aspect van de darmtransit wel voorkomen.

PUB

Diëten gaat vaak gepaard met constipatie

Sommige strenge en vaak eenzijdige vermageringsdiëten beperken het aantal opgenomen calorieën zo sterk dat ze niet voldoende vezels leveren om een goede darmtransit te bekomen. Voedingsvezels spelen nochtans een cruciale rol in de darmtransit. Ze zorgen voor voldoende vocht in de fecale massa, waardoor de ontlasting beter door de darmen schuift.

Opgelet voor pseudoconstipatie!

Vermageringsdiëten zijn per definitie caloriearm. Het volume aan opgenomen voedsel is dan ook logisch gezien beperkt. Zelfs bij een goed aangepast dieet is er altijd onvermijdelijk een vermindering van de fecale massa. Veel mensen verwarren dat met constipatie.

Hoe kan ik constipatie voorkomen?

Kies liever geen te streng en beperkend dieet. Het brengt niet alleen constipatie mee, maar zorgt op lange termijn ook voor tekorten van belangrijke voedingsstoffen. Ga liever voor een evenwichtig dieet. Dat betekent concreet:

  • Voldoende aanvoer van eiwitten (vis, vlees, eieren of kaas) voor het behoud van de spieren: 1,3 tot 1,4g eiwitten per kg lichaamsgewicht per dag. Als u 60 kg weegt, komt dat neer op 80 g/dag eiwitten per dag;
  • Opname van vitamines en mineralen in de vorm van fruit en groenten om tekorten te voorkomen;
  • Toevoer van vezels om de darmtransit te vergemakkelijken. Vezels vindt u in fruit, gedroogde vruchten en granen.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 27/05/2016 - 09h35
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Constipatie: verzorg u! Geüpdatet op 08/06/2016 - 11h16

Twaalf procent van de wereldbevolking heeft dagelijks last van constipatie . Een kwart van deze mensen verzorgt zich niet. Zij die beslissen er wel iets aan te doen, volgen dan vaak nog een ongeschikte of weinig doeltreffende behandeling.

Vijf regels tegen constipatie Gepubliceerd op 19/10/2012 - 12h27

Constipatie komt heel vaak voor. Ze vormt in 35% van de raadplegingen van volwassenen en 3 tot 5% in de pediatrie een aanleiding om een arts te raadplegen. Het zijn echter vooral vrouwen die er last van hebben. Onze voeding en levensstijl spelen vaak...

Diëten zijn geen wondermiddelen Geüpdatet op 08/02/2005 - 00h00

Heel wat mensen gaan op dieet, en het uitgebreide gamma diëten versterkt die trend alleen maar. Toch bestaan er bitter weinig gegevens over hun doeltreffendheid en hun gevolgen voor de gezondheid. Deze studie vergeleek vier diëten met elkaar.

Constipatie : verzorg u nu! Gepubliceerd op 17/05/2011 - 10h26

Elke dag kampt 12% van de wereldbevolking met constipatie . Een op de vier van die mensen doet er niets aan. De mensen die beslissen om het probleem wel aan te pakken, volgen vaak een ongepaste of weinig doeltreffende behandeling.

Meer artikels