Conjunctivitis: wat te doen?

Geüpdatet door Dr Philippe Presles op 04/09/2012 - 09h41
-A +A

Het bindvlies of de conjunctiva is het slijmvlies dat over de oogbol - met het hoornvlies –zit aan de binnenkant van het ooglid.

Onze ogen worden continu blootgesteld aan de buitenlucht, aan stof, aan allergenen, vervuilende stoffen en ziektekiemen. Soms kan het bindvlies kan daardoor ontstoken raken. Men spreekt dan van een bindvliesontsteking of conjunctivitis.

Hoe is een conjunctivitis op te sporen? Hoe wordt ze behandeld?

Wat zijn de symptomen van conjunctivitis?

Typisch voor conjunctivitis zijn rode en tranende ogen, en dat ongeacht de oorzaak (allergie, virus, bacterie, een lichaamsvreemde stof, enz.). 

Conjunctivitis gaat ook gepaard met brandende ogen en een gevoel dat er een lichaamsvreemde stof of vuil in zit.

Soms is het oog ook gezwollen of loopt er ‘s ochtends bij het opstaan geelachtig vocht uit.

Bij een conjunctivitis zijn de ogen  ook extreem gevoelig voor licht.

De behandeling van conjunctivitis hangt af van de oorzaak

De meeste bindvliesontstekingen zijn ongevaarlijk, maar u doet er toch goed aan om naar uw arts te stappen. Wacht er zeker niet mee als u minder goed ziet en als de symptomen ernstig zijn.

Enkele voorzorgen in afwachting van het doktersbezoek:

 • Wrijf niet in de ogen.
 • Leg lauwe kompressen op uw oogleden. Dat verlicht de pijn.
 • Spoel uw ogen met fysiologisch serum.
 • Gebruik voor het reinigen van uw ogen een wattenstaafje dat in fysiologisch serum is gedrenkt en beweeg daarbij van de zijkant van het oog naar de neus toe.
 • Doe uw lenzen uit en draag een bril.
 • Schmink u voorlopig niet en gooi alle verdachte mascara en oogschaduw weg (oude of niet afgesloten potjes).

Voorschriften van de dokter:

 • Bij een bacteriële conjunctivitis zal de dokter antibiotische oogdruppels voorschrijven die u meerdere keren per dag moet inbrengen.
 • Bij een virale conjunctivitis zullen dat ontsmettende oogdruppels zijn en zult u zich ook aan bepaalde hygiënische voorschriften moeten houden om besmetting van derden te voorkomen.
 • Als het verantwoordelijke virus een herpesvirus is, moet u een oogzalf op basis van aciclovir gebruiken.
 • Bij een allergische conjunctivitis zijn allergiewerende oogdruppels of druppels op basis van corticoïde aangewezen. Als het kan, moet u ook de verantwoordelijke allergene stof uitschakelen.
 • Bij een conjunctivitis als gevolg van een fysiek trauma wordt het oog zorgvuldig schoongemaakt en worden er daarna ontsmettende oogdruppelsin gedaan

Opgelet: een flesje met oogdruppels dat geopend is, mag na de behandeling niet bewaard worden voor hergebruik achteraf.

Initialement publié par Dr Philippe Presles le 04/09/2012 - 09h41 et mis à jour par Dr Philippe Presles le 04/09/2012 - 09h41

« Conjonctivite », Revue de Santé Oculaire Communautaire, 2006. Het Franse Agentschap voor de sanitare veiligheid van gezondheidproducten (Afssaps), « Collyres et autres topiques antibiotiques dans les infections oculaires superficielles : Recommandations », 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Contactlenzen: tips voor het onderhoud Gepubliceerd op 08/04/2015 - 10h45

Met soepele of harde contactlenzen zijn bijna alle afwijkingen van het gezichtsvermogen te corrigeren (bijziendheid, verziendheid, astigmatisme, ouderdomsverziendheid). Het onderhoud is van cruciaal belang om het dragen van contactlenzen - tenzij u d...

Bescherm deze zomer uw ogen Gepubliceerd op 07/07/2015 - 11h50

Ons gezichtsvermogen gaat met de jaren achteruit. Het is dus belangrijk dat we onze ogen beschermen, zodat ze zo lang mogelijk meegaan. Enkele weetjes en nuttige tips.

Meer artikels