Conisatie: een verhoogd risico op vroegtijdige bevalling

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 03/04/2013 - 10h57
-A +A

Bij conisatie wordt een deel van het weefsel van de baarmoederhals verwijderd in het kader van een curatieve behandeling van precancereuze letsels.

Deze chirurgische ingreep lijkt het risico op een vroegtijdige bevalling te verhogen.

PUB

Conisatie, de baarmoederhals en vroegtijdige bevalling

Het woord conisatie is afgeleid van het Latijnse conus wat kegel betekent. De vorm van de excisie bij een conisatie is namelijk die van een kegel.

Deze chirurgische techniek wordt toegepast om een biopsie uit te voeren of wanneer er atypische cellen aanwezig zijn in de baarmoederhals, wat kan wijzen op precancereuze letsels.

Als de letsels die kunnen degenereren, weggenomen worden, dan kan baarmoederhalskanker voorkomen worden.

Gevolgen van conisatie

Conisatie lokt geen onmiddellijke nevenverschijnselen uit.

Maar op langere termijn en vooral bij een zwangerschap zou een conisatie wel eens een rol kunnen spelen bij een voortijdige bevalling.

Het verband tussen beide fenomenen werd zopas onderzocht in een studie. Daarvoor werden 571 vrouwen gerekruteerd die een conisatie ondergingen en daarna zwanger werden. In vergelijking met een controlegroep, stelden de auteurs vast dat conisatie het risico op een vroegtijdige bevalling verhoogt met factor 3,5.

Ook het aantal kinderen met een laag geboortegewicht nam toe.

Initialement publié par Dr. Philippe Presles, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste le 11/10/2005 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 03/04/2013 - 10h57

Obstetrics & Gynecology, 105 : 325-332, 2005.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waterpokken en zona stammen af van hetzelfde virus Geüpdatet op 14/08/2015 - 11h16

Waterpokken is een van de klassieke kinderziektes. Het kleine broertje ervan dat vooral bij volwassenen voorkomt - zona of gordelroos - is minder bekend. Waterpokken en zona worden nochtans door een en hetzelfde virus veroorzaakt: het VZV of varicell...

Bevallen in een geboortehuis Geüpdatet op 15/12/2015 - 15h29

In België kunnen vrouwen in een geboortehuis bevallen onder begeleiding van een vroedvrouw. De bedoeling van deze aanpak is om uw baby op een zo natuurlijk mogelijke manier ter wereld te brengen en overmatig medicaliseren te vermijden. Hoe werkt het...

Meer artikels