Congenitale heupluxatie: tijdig opsporen en behandelen

Gepubliceerd door Dr. Pierre Chrestian, orthopedisch chirurg, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste. op 09/03/2004 - 00h00
-A +A

Om welk soort heupprobleem het ook gaat: hoe vroeger het opgespoord wordt, hoe beter de prognose en hoe beter de kansen op volledige genezing.

PUB

Opsporing

Luxerende dysplasie uit zich bij de geboorte in de meeste gevallen in een onstabiel heupgewricht. Het dijbeenstuk blijft niet permanent in de heupgewrichtsholte zitten (waarin zich het bovenuiteinde van het dijbeen bevindt).

Wat zijn de risicokinderen?

  • Al een geval van luxatie in de familie (grootouders, neven enz.)
  • Stuitligging tijdens de zwangerschap (hoelang de foetus in die houding heeft gelegen, is daarbij belangrijker dan de ligging zelf).
  • Foetushouding die een zware belasting is geweest voor de foetus (de vervorming van de voeten en de knieën is daarvoor een goede indirecte indicator).

Gepubliceerd door Dr. Pierre Chrestian, orthopedisch chirurg, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste. op 09/03/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Heupdysplasie bij honden Geüpdatet op 01/06/2005 - 00h00

Heupdysplasie veroorzaakt artrose bij zeer jonge honden. Hoe vroeger de aandoening wordt gediagnosticeerd, des te sneller ze kan worden behandeld, zodat u uw vriend een goede levenskwaliteit en lange wandelingen met zijn lievelingsbaasje kunt bieden!

Hebt u orthopedische zolen nodig? Geüpdatet op 06/05/2013 - 12h14

Een slechte houding verbeteren, pijn aan de voeten verlichten maar ook de pijn aan heupen en rug... Heeft u al eens gedacht aan orthopedische zolen? Al onze goede raad om te zien of u er nodig heeft!

Slecht nieuws van het 'heupfront' Geüpdatet op 12/04/2005 - 00h00

De heupen zijn de grote boosdoeners van de sportgeneeskunde. Ze krijgen te weinig aandacht bij medische geschiktheidstests, maar vaak moet de patiënt een paar jaar later de tol betalen voor die onvoorzichtigheid.

Meer artikels