Conflicten beheren in 6 lessen

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 14/04/2015 - 11h59
-A +A

PUB

5) Enkele minuten voor het gesprek, doet u er goed aan diep in te ademen

Probeer u enkele minuten voor het gesprek wat te ontspannen. Aanbevolen zijn de diepe ademhaling of de buikademhaling: de buik zet uit bij het inademen en ontspant bij het uitademen. Herhaal de oefening een aantal keren. Adem in terwijl u tot vijf telt en adem vervolgens uit terwijl u eveneens tot vijf telt.

6) Wees vriendelijk

U moet vriendelijk zijn en blijven. U moet echt de bedoeling hebben om de zaken met z'n tweeën op te lossen. Daarvoor moet u een positief beeld hebben van uw gesprekspartner. Indien nodig, kan u een beroep doen op positieve herinneringen of u concentreren op een van zijn/haar kwaliteiten. Als dat moeilijk lukt, kunt u zich de andere voorstellen in een vertederende context, als kind bijvoorbeeld.
Blijkt dit voor u onmogelijk, met andere woorden, als u ondanks alles de andere blijft beschouwen als een 'vijand', moet u dit beeld vooraf proberen te desactiveren. Vertel bijvoorbeeld aan een familielid of kennis wat u dwarszit en waarom u dat vijandelijk beeld niet van u kan afzetten. Het volstaat dat die persoon aandachtig naar u luistert, zonder u tegen te spreken, maar ook zonder uw woorden te beamen. Doe daarna de omgekeerde oefening: stel een positief portret op van uw 'vijand' en maak daarvoor gebruik van andere gedeelde ervaringen. U zal op deze manier de intensiteit van uw gevoelens en het gewicht van wat u van de andere denkt, verminderen, terwijl u beter zal begrijpen wat u gekwetst heeft. U zal tevens een positiever beeld van de andere opgebouwd hebben.

Deze conflictvrije communicatie kan aangeleerd worden. Hoe vaker u deze regels toepast, des te doeltreffender en natuurlijker deze techniek voor u zal worden.

Initialement publié par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 31/05/2010 - 00h00 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 14/04/2015 - 11h59
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB