Conceptie/anticonceptie

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Ben je veilig vanaf de eerste dag dat je de anticonceptie-pil slikt?

Begin je de eerste dag van je menstruatie de pil te slikken, dat ben je vanaf dat moment meteen beschermd tegen zwangerschap. In het algemeen neem je de pil 21 of 22 dagen na elkaar, elke dag rond hetzelfde uur, afhankelijk van het merk. Dan las je een pauzeweek van zes tot zeven dagen in (naar gelang het aantal pillen), waarin je een bloeding krijgt.

Ook tijdens die eerste pauzeweek ben je meteen al veilig. Na de pauzeweek (nooit langer dan zeven dagen) begin je weer met de eerste pil van de volgende strip. Sommige pilsoorten hebben 28 pillen, waarvan zeven neppillen. Deze pillen blijf je gewoon doorslikken zonder stopweek.

Als je met condooms vrijt, hoef je dan helemaal geen anticonceptie-pil meer te slikken?

Het condoom is als voorbehoedmiddel bijna even betrouwbaar als de pil, op voorwaarde dat het goed gebruikt wordt (puntje dichtknijpen voordat het condoom wordt afgerold). Dat wil zeggen dat je nooit mag vrijen zonder dat je partner het condoom gebruikt, dat je partner zich onmiddellijk na de zaadlozing terugtrekt voor de erectie afneemt, en dat het condoom niet mag afschuiven of scheuren. Het vraagt dus meer aandacht van jullie beiden.

Het absolute voordeel van condooms is dat je jezelf op die manier niet alleen beschermt tegen zwangerschap, maar ook tegen seksueel overdraagbare aandoeningen zoals AIDS. Daarom is het verstandig in wisselende en beginnende relaties met een condoom te vrijen, ook al ben je aan de pil.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ik heb mijn pil vergeten te nemen. Wat nu? Gepubliceerd op 24/01/2012 - 12h18

Wat moet u doen als u vergeten hebt uw anticonceptiepil te nemen? Wat zijn hiervoor de basisregels? Zijn er periodes waarin het risico op een zwangerschap groter is dan op andere dagen? Wanneer moet u de noodpil of morning-afterpil nemen?

Hormonale anticonceptie onder de loep Geüpdatet op 06/06/2011 - 18h34

Hormonale voorbehoedsmiddelen zijn te krijgen als pil , pleister , ring of spiraaltje en bevatten hormonen die de bevruchting moeten tegengaan. Die hormonen - oestrogenen en/of progesteron - verhinderen de eisprong en werken in op het slijmvlies, waa...

Meer artikels