Compensatieneurose

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

Van het normale, evenwichtige gedrag afwijkend reactiepatroon, veroorzaakt door een onverwerkte, onbewuste conflictsituatie. Er treden lichamelijke symptomen op passend bij en oorspronkelijk veroorzaakt door een aangetoonde lichamelijke stoornis, ziekte of beperking, maar deze symptomen worden overdreven of blijven bestaan ten gevolge van de toestand van de patiënt.
Een aandachtstrekkend (theatraal) gedragssyndroom ontwikkelt zich, met ook andere (doorgaans niet-specifieke) klachten die geen lichamelijke oorsprong hebben. De betrokkene lijdt onder de pijn of beperkingen en wordt dikwijls in beslag genomen door zorgen, die gerechtvaardigd kunnen zijn, over de mogelijkheid van langdurige of toenemende beperkingen of pijn.

Ontevredenheid met de resultaten van de behandeling of onderzoeken, of teleurstelling over de ontvangen hoeveelheid persoonlijke aandacht op ziekenhuisafdelingen of op poliklinieken, kunnen ook een motiverende factor zijn. Sommige gevallen lijken duidelijk bepaald te zijn door de mogelijkheid van financiële compensatie na een ongeluk of verwonding, maar het syndroom klaart zelfs na een succesvolle rechtszaak niet altijd snel op.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hysterie: wat zijn de symptomen? Geüpdatet op 04/07/2014 - 16h29

De term ‘ hysterie ’ wordt vaak gebruikt in de volkstaal en staat in die context voor heel uiteenlopende dingen. " Doe niet zo hysterisch " betekent dan vaak: "Je windt je onnodig op", "Je overdrijft echt wel" of "Ik snap je reactie echt niet!»" In d...

Meer artikels