Commotio cerebri

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

Licht gestoorde hersenwerking ten gevolge van mechanisch geweld, direct of indirect op de schedel inwerkend, zonder dat de hersenen zelf letsel hebben opgelopen. Tot de directe inwerking wordt beschadiging van het hoofd gerekend, terwijl men een val op de hielen of het stuitbeentje, of een slag op de kaak indirect geweld noemt.

De verschijnselen of symptomen die zich voordoen zijn:
- kortdurende bewusteloosheid (niet langer dan circa 10 minuten, anders wordt van een hersenkneuzing gesproken);
- misselijkheid en braken, soms spoedig na het ongeval, soms enige tijd later;
- soms geheugenverlies voor het moment van het ongeval en enige tijd daarna;
- hoofdpijn.

In tegenstelling tot de hersenkneuzing worden bij de hersenschudding geen uitvalsverschijnselen of prikkelingsverschijnselen gezien. Men vermoedt dat de verschijnselen worden veroorzaakt door een tijdelijke uitschakeling van groepen zenuwcellen van de reticulaire formatie in de hersenstam, die onder andere belast is met de regeling van het bewustzijnsniveau.
Indien bewusteloosheid optreedt, duurt deze in het algemeen van enkele seconden tot een paar minuten. Om praktische redenen wordt voor de hersenschudding als grens 10 minuten aangehouden. In het algemeen herinnert de patiënt zich niets of weinig van het ongeval en de gebeurtenissen die kort ervoor of kort daarna hebben plaatsgevonden.
De terugkeer van het bewustzijn verloopt in ernstige gevallen in fasen: na een toestand van half-bewustzijn, waarin de patiënt zich zijn omgeving nog niet bewust is, volgt een periode van onrust en verwarring, daarna een stadium waarin hij weer vragen kan beantwoorden maar nog slechts op automatische wijze. Kort daarna is het bewustzijn weer helder.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Epilepsie bij een kind: panikeren is niet nodig! Gepubliceerd op 16/02/2016 - 15h30

Epilepsie (vallende ziekte) uit zich vaak door herhaalde aanvallen te wijten aan een afwijking in de elektrische activiteit van de hersenschors. Deze aandoening treft ongeveer 0,5% van de bevolking. Bij kinderen zijn de meest frequente vormen van epi...

Meer artikels