De combinatie van alcohol en energiedrankjes zet aan tot drinken

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro - gezondheidsjournaliste op 29/07/2014 - 09h59
-A +A

Het is niet de eerste keer dat er met een beschuldigende vinger naar energiedrankjes wordt gewezen. Vooral avonden waarop veel gedronken wordt, zijn een probleem.

Een nieuwe Australische studie bevestigt de vrees voor die gevaarlijke combinaties.

PUB

Overconsumptie van alcohol

Voor het onderzoek werd aan vijfenzeventig jonge mensen tussen 18 en 30 jaar gevraagd om cocktails te drinken. Dat gebeurde op een feestje dat georganiseerd werd in een laboratorium. De deelnemers kregen ofwel 60 ml van een mengsel van wodka en Red Bull te drinken, ofwel 60 ml van wodka gemengd met spuitwater. In elk van de mengsels zat bovendien nog meer dan 200 ml van een of andere fruitdrank.

De uitslag van het experiment: de groep die de cocktail kreeg van alcohol en het energiedrankje was ook het meest geneigd om door te gaan met het drinken van alcohol.

Gelukkig ging niet iedereen ook tot de daad over. Sommigen bezonnen zich op tijd.

 

Een valstrik voor de meest kwetsbaren?

Het feit dat niet al de mensen die de cocktail van alcohol en het energiedrankje kregen meer dronken dan de rest - ook al hadden ze er wel zin in - is geruststellend. Het bewijst dat het altijd mogelijk is om niet te zwichten voor het glas! Maar door te bewijzen dat de zin in alcohol door energiedrankjes toeneemt, wekt de studie ook de vrees dat mensen die extra gevoelig zijn voor alcohol er moeilijk aan zullen weerstaan. We lopen namelijk niet allemaal evenveel kans om verslaafd te raken aan drank.

Gepubliceerd door Nathalie Szapiro - gezondheidsjournaliste op 29/07/2014 - 09h59

Alcoholism: Clinical and Experimental Research.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Thee: beter zonder melk! Gepubliceerd op 29/10/2013 - 08h41

Een wolkje melk in je thee doen: het is een rotsvast gebruik in de Angelsaksische landen en vooral in het Verenigd Koninkrijk. Maar wel een slecht, als we Duitse onderzoekers mogen geloven, want het zou de hartbeschermende effecten van thee volledig...

Meer artikels