Colpitis

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB

In het algemeen door bacteriën, schimmels of eencellige organismen veroorzaakte ontsteking van het schedekanaal, lopend van de opening tussen de kleine schaamlippen tot de baarmoedermond.

Bij een besmetting met bacteriën kan er sprake zijn van stafylokokken of zogenaamde gastmicroben. Normaal is er een evenwicht tussen vreemde bacteriën, schimmels en vaste bewoners.

Zo zullen de gastbacteriën meestal vanzelf weer verdwijnen. Wordt men echter met te veel bacteriën tegelijkertijd besmet, of is de vagina minder bevolkt met beschermende micro-organismen, dan wordt het evenwicht in de vaginale flora verstoord. Indien de ontsteking door eencellige organismen (Trichomonas vaginalis) wordt veroorzaakt, dan is de afscheiding dun en schuimend. De eencellige Trichomonas wordt door geslachtsgemeenschap overgebracht. De vaginawand is rood met nog rodere stippen. De dunne en schuimende afscheiding is geel-groenig van kleur en ruikt onaangenaam.

- Candida is een schimmelinfectie die vooral jeukt. Ook maakt zij het plassen en vrijen pijnlijk. De afscheiding is vrijwel reukloos, brokkelig en geel-wit.
- Gardnerella zijn bacteriën die normaal in geringe mate in de vagina aanwezig zijn, maar dan geen klachten geven. De afscheiding heeft een nare vislucht. Vaak ontstaat jeuk of een branderig gevoel.
- Herpes is een geslachtsziekte die pijnlijke blaasjes op de schaamlippen en in de vagina veroorzaakt. Herpes is bovendien zeer besmettelijk, vrijen wordt dan ook afgeraden totdat de blaasjes helemaal weg zijn.
- Gonorroe ontstaat twee tot drie dagen na de besmetting door geslachtsgemeenschap. Zij wordt veelal pas ontdekt wanneer de mannelijke partner last krijgt van een ontsteking van de urinebuis en een geelgroene, etterige afscheiding. De vrouw hoeft echter geen klachten te hebben.
- Chlamydia lijkt een beetje op gonorroe, met als specifieke symptomen: meer afscheiding en aanzienlijk vaker plassen.
- Syfilis is een zeldzame maar ernstige geslachtsziekte die meestal begint met een pijnloos zweertje aan de binnenkant van de schaamlippen, dat vanzelf overgaat. Secundaire en tertiaire gevolgen kunnen overal in het lichaam optreden.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Genitale herpes: hoe herken je de aandoening? Gepubliceerd op 27/04/2016 - 11h49

Genitale herpes wordt veroorzaakt door een seksueel overdraagbaar en uiterst besmettelijk virus. Bijna 20% van de volwassenen heeft er last van. Bij vroegtijdige opsporing kan de aandoening snel en doeltreffend worden behandeld, en is het risico ook...

Vaginale schimmel: de symptomen bedriegen niet! Geüpdatet op 01/02/2013 - 18h19

Een vaginale schimmel is een onschuldige, maar veel voorkomende infectie die veroorzaakt wordt door de schimmel Candida Albicans. Vandaar ook de medische term ‘vaginale candidose’. Wat zijn de typische symptomen die wijzen op een woekering van deze s...

Liefde zonder cystitis Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Een branderig gevoel hij het plassen, plasaandrang, enz., 60% van de vrouwen heeft minstens een keer een blaasontsteking of cystitis gehad en 40% heeft er minstens vier per jaar. Het is een vaak voorkomende en onaangename en hinderlijke aandoening. V...

Herpes: het scenario is altijd hetzelfde Geüpdatet op 18/05/2009 - 00h00

Herpes komt heel veel voor, het is besmettelijk en... het keert terug. De symptomen aan het begin van een opstoot zijn altijd dezelfde. Kennis van de symptomen is belangrijk, want het voorkomt dat ook iemands omgeving besmet raakt!

Meer artikels