Colorectale kanker: opgelet voor erfelijkheid!

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/08/2004 - 00h00
-A +A

Er wordt al geruime tijd vermoed dat erfelijkheid een rol speelt bij bepaalde vorm van colorectale kanker. Een recente studie heeft aangetoond dat de broers en zussen van een patiënt met zo'n kanker tot zeven keer meer risico lopen om zelf de ziekte te krijgen.

PUB

Om de rol van erfelijke factoren te bestuderen bij familiale vormen van colorectale kanker bestudeerde een onderzoeksteam de gegevens in het Zweedse rijksregister van nationale kankers. De onderzoekers konden daarbij informatie inkijken over meer dan 10,3 miljoen personen.

Ze interesseerden zich daarbij vooral voor de broers en zussen van de patiënten en stelden vast dat bloedverwanten en nakomelingen tussen 74 en 84 % meer risico lopen op een colorectale kanker dan de algemene bevolking, afhankelijk van de plaats: rechtercolon, linkercolon, rectum,… De broers en zussen van de patiënt lopen met name zeven keer meer kans op een tumor in het rechtercolon.

Erfelijkheid speelt dus een belangrijke rol. Toch mogen we niet vergeten dat ook milieufactoren in aanzienlijke mate meespelen. Zo heeft een internationale studie onlangs aangetoond dat de consumptie van melkproducten het risico op dit soort kanker vermindert.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 24/08/2004 - 00h00 Bron: Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention, 13 : 1253-1256, 2004 ; Journal of the National Cancer Institut, 96 : 1015-1022, 2004.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Senioren, let op uw hart! Geüpdatet op 20/05/2002 - 00h00

Volgens een Italiaanse studie zouden de oudste kinderen van een groot gezin meer risico lopen op coronair hartlijden (coronairen zijn bloedvaten die het hart van bloed voorzien) dan de andere broers en zussen. Hun risico op overlijden door cardiovasc...

Colorectale kanker: 11 risicofactoren. Gepubliceerd op 17/03/2017 - 15h24

Bij vrouwen komt colorectale kanker op de tweede plaats (na borstkanker), bij mannen op de derde plaats (na long- en prostaatkanker). Deze vorm van kanker komt dus zeer veel voor. Het is bijgevolg van het grootste belang om colorectale kanker zo vroe...

Screening van kanker bij mannen Geüpdatet op 05/10/2004 - 00h00

Bij vrouwen is het duidelijk: ze moeten regelmatig een mammografie en een baarmoederuitstrijkje laten nemen. Maar hoe zit het bij mannen?

Meer artikels