Colonkanker: genetische mutaties in het spel

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2003 - 00h00
-A +A

Meer dan 30 % van de colonkankers zou veroorzaakt worden door genetische mutaties. Deze ontdekking opent onderzoeksperspectieven die zouden kunnen leiden tot gepersonaliseerde behandelingen die specifiek afgestemd zijn op de oorzaak van elke kanker.

PUB

De wetenschappers analyseerden bij 182 patiënten met colonkanker alle genen die coderen voor een familie enzymen, de tyrosine kinases (TK's). De TK's interesseren sinds lang de onderzoekers, want ze zijn goede therapeutische doelwitten tegen kanker. Ze spelen namelijk een essentiële rol bij de beheersing van de celgroei; als ze afwezig zijn, blijven de cellen zich delen en kunnen ze evolueren tot kankercellen. Tot dusver waren er weliswaar genetische mutaties bekend die betrekking hebben op deze TK's, maar had er nog geen enkele studie bijzonder frequente mutaties aan het licht gebracht bij kankerpatiënten. Vandaag is dat wél het geval. Bij patiënten met colonkanker werden voor 14 van de 138 TK-genen mutaties ontdekt die duidelijk verband houden met de tumorgroei. Deze mutaties zouden een rol spelen bij 30 % van alle colonkankers. Volgens dr. Victor Velculescu van het Sidney Kimmel Comprehensive Cancer Center Johns Hopkins, die deze studie leidde, "openen dergelijke ontdekkingen de weg voor een individuele analyse en voor behandeling. Op die manier wordt immers gepersonaliseerde therapie mogelijk die gebaseerd is op de specifieke mutaties die elke patiënt vertoont." Colorectale kanker staat derde in de lijst van de meest voorkomende kankers, en treft zowel mannen als vrouwen. Naar schatting zullen in de Verenigde Staten in 2003 ongeveer 150.000 nieuwe gevallen opgespoord worden en om en bij de 57.000 mensen sterven aan de ziekte." Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2003 - 00h00 Science, pp 949, 9 mei 2003.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Colonkanker: 'rood alarm'! Geüpdatet op 28/06/2005 - 00h00

Een nieuwe studie bevestigt de resultaten van diverse vroegere onderzoeken: te veel rood vlees eten, verhoogt fors het risico op colonkanker. Vis daarentegen zou ertegen beschermen.

Autisme: nieuwe inzichten in de rol van genetische factoren Geüpdatet op 15/04/2003 - 00h00

Het wordt steeds duidelijker dat genetische factoren een rol spelen bij autisme. Dat werd weliswaar al sterk vermoed, maar was nog nooit onweerlegbaar bewezen. Onlangs werden twee genen op het X-chromosoom opgespoord in twee verschillende families wa...

Huidkanker: een hoopgevend gen Geüpdatet op 01/07/2002 - 00h00

Men heeft onlangs een gen geïdentificeerd dat een rol speelt bij het melanoom, de ernstigste vorm van huidkanker. Dat is eventueel een interessante denkpiste voor de ontwikkeling van nieuwe geneesmiddelen.

Meer artikels