Coelioscopie: twee vliegen in één klap

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/08/2003 - 00h00
-A +A

Met een coelioscopie kan er rechtstreeks in de buikholte gekeken worden en kunnen zo nodig kijkoperaties uitgevoerd worden (met "gesloten buik").

PUB

Een coelioscopie is een techniek waarbij rechtstreeks in de buikorganen kan gekeken worden (baarmoeder, eileiders, eierstokken). Daarbij wordt onder algemene verdoving en via een kleine insnijding in de navel een kijkbuis ingebracht die uitgerust is met een camera. Op die manier kan een diagnose gesteld worden en zo nodig een kijkoperatie uitgevoerd worden.

Welke indicaties?

Dit onderzoek wordt vaak voorgeschreven in de gynaecologie, onder meer om de oorzaak van onvruchtbaarheid op te sporen. Het biedt de volgende mogelijkheden:

  • de toestand van de eileiders onderzoeken en nagaan of ze niet verstopt zijn;
  • andere afwijkingen opsporen, zoals adherenties (abnormale verklevingen van weefsels of naburige organen) of endometriose;
  • een buitenbaarmoederlijke zwangerschap vaststellen;
  • bepaalde infecties (salpingitis), eierstokcysten of fibromen opsporen.

Onmiddellijke interventie met gesloten buik

Ander voordeel van een coelioscopie: zodra de chirurg bepaalde letsels heeft vastgesteld, kan hij ze tegelijk opereren met gesloten buik. Hij brengt daartoe chirurgische instrumenten in via verschillende openingen van een paar millimeter doorsnede in de buikholte. De opnameduur in het ziekenhuis is korter dan bij de klassieke chirurgie. De patiënte herstelt sneller, heeft minder nasleep en kan vlugger weer aan het werk.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 26/08/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Borstreconstructie: een moeilijke weg... Geüpdatet op 08/01/2008 - 00h00

Elk jaar opnieuw vernemen duizenden vrouwen dat ze borstkanker hebben en wordt bij een deel ervan de borst operatief verwijderd. Na deze drastische ingreep wordt er soms een borstreconstructie voorgesteld. Soms gebeurt dit meteen tijdens dezelfde chi...

Acute appendicitis Geüpdatet op 23/09/2003 - 00h00

Iedereen denkt deze ziekte, die een chirurgische ingreep vereist, te kennen. Toch is ze moeilijk te diagnosticeren. Ziehier enkele aangrijpingspunten.

Een GPS voor de hersenen! Geüpdatet op 12/07/2005 - 00h00

De afdeling neurochirurgie van de Kliniek Sint-Jan in Brussel heeft onlangs één van haar nieuwe operatiekamers uitgerust met een hypermodern neuronavigatietoestel, het Stealth Station TRIA plus, een soort GPS voor de hersenen.

Meer artikels